Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Г. Караджов: Добричките общини с лошо водоподаване да кандидатстват за ВиК проекти и финансиране в МРРБ

Добричките общини с нарушено водоподаване могат да кандидатстват за изготвяне на проекти за изграждане, доизграждане или реконструкция на ВиК мрежа, или ако имат вече такива проекти – направо за финансиране, в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Това пише в отговор на парламентарен въпрос до депутата Ивайло Мирчев  регионалният министър в оставка Гроздан Караджов, съобщават на сайта си от Да, България.

Народният представител от “Демократична България” Ивайло Мирчев зададе на 6 юли писмен въпрос на министъра, защо жителите на 10 села в област Добрич нямат вода, тя е с ниско налягане или с чести прекъсвания. Това са селата Опанец, Стожер, Дончево, Бранище, Крагулево, Изворите, Краище, Росен, Красен, Добрин.

Въпросните села се намират в три общини – Добричка, Генерал Тошево и Крушари, като в най-голямото от тях, Опанец, живеят 1654 душ, а в най-малкото – Добрин – 82., отбелязва министър Караджов. И изтъква, че област Добрич е с ниската гъстота на населението, а питейната вода е скъпа, защото се добива на голяма дълбочина с електрически помпи. ВиК инфраструктурата е остаряла и е в лошо техническо състояние, а за да има устойчиви ВиК услуги са необходими огромни средства, признава Гроздан Караджов.

Съгласно подадената на министъра от “ВиК Добрич” АД информация, за периода 1 юни – 11 юли към дружеството не са постъпвали сигнали от граждани и кметове за нарушено водоснабдяване или ниско налягане, с изключение на дните, в които са отстранявани аварии. А в МРРБ за последната година е постъпвал сигнал за нарушено водоснабдяване само за село Стожер, пише Караджов.

Въпреки че призовава трите общини, където са десетте села от въпроса на депутата Мирчев, да кандидатстват за проекти за изграждане на ВиК мрежа или директно за финансиране в МРРБ, министърът в оставка принципно уточнява, че ведомството му  осигурява финансиране на общински и областни администрации в рамките на утвърдения си за текущата година бюджет.

c