Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Представители на творческата индустрия от Молдова и Добрич обменят опит и търсят нови пазари

Български и молдовски фирми и организации, ангажирани в сектора на творческите индустрии, се срещнаха днес в рамките на проекта SUCCESS, финансиран от ЕС. Партньори са Търговско-промишлената палата в Добрич и Бизнес инкубатор от област Кахул в Молдова. Стойността на проекта е 60 000 евро.

Целта е да се подкрепят български и молдовски представители на креативната индустрия – фирми, сдружения и лица, упражняващи свободни професии, които да обменят опит и добри практики, да намерят терен за партньорство и въвеждане на иновации, да сключат договори и това, което произвеждат, да намери нови пазари.

По 10 са бенефициентите по проекта от двете страни. Те са заети в издателската дейност, софтуерно производство, визуални и сценични изкуства, реклама и дизайн, производство на дрехи и сувенири, културно наследство и др. В Добрич днес е първата среща по проекта, като от 16:30 ч. ще бъде открито изложение на творческите индустрии на площадчето между Аптека 1 и бистро „Калисто“. В следващите два дни групата от Молдова ще посети фирми и организации от област Добрич, работещи в сектора.

На 28 юли започва форумът в Кахул. Там ще се проведе конференция с тема финансирането от ЕС за креативните индустрии. Очаква се по проекта да бъде разработено електронно ръководство за възможностите за финансиране и добрите практики в тази сфера. Партньорите очакват да бъдат сключени двустранни търговски договори, да се създадат поне две нови услуги в сектора и да бъде оказана помощ за планове за брандиране и маркетинг, както и създаване на обща иновация.

Сред участниците от българска страна са производители на ръчно изработени сувенири и сапунени цветя, на изделия от коприна, бижута, автор на аудио- визуални продукти, читалища от Добрич и Балчик, Сдружение „Българско наследство и др.

От Молдова в проекта се включват производители на дизайнерско обзавеждане, на дрехи от естествени тъкани, моделиер на облекла, представяни на модни събития в Молдова и Италия, образователен център, софтуерни фирми и др.

c