Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Почитаме Свети Илия – господар на летните стихии

На 20 юли църквата почита Свети Пророк Илия, който предрича идването на Иисус Христос. Светията е господар на летните стихии, покровител на кожухарите, самарджиите и фурнаджжиите.

Имен ден празнуват Илия, Илиян, Илияна, Илиан, Илиана, Илко, Илина, Лина.

Св. Илия е един от най-великите измежду старозаветните праведници, живял около 900 години преди Христа.

Когато Илия се е родил, баща му получил видение – внушителни мъже  го поздравили, повили бебето с огнени пелени  и го накърмели с пламък. Смутен, той разказал това на свещениците в Йерусалим, а  те го успокоили с думите „Не бой се, твоят син ще живее в светлина и ще съди израелският народ с огън и меч”.

Наричат Свети Илия „пророк и предсказател на великите Божи дела”, „ангел в плът” и „предтеча на второто Христово пришествие” Той е единственият от всички светии, чиито живот не приключва със смърт, а бива отнесен на небето от огнена колесница, теглена от огнени коне.

В българската традиция Св. Илия е почитан като господар на летните  небесни стихии – гръмотевиците и градушките.  Наричат го Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел. Свети Илия носи дъжд и влага.

Според народните поверия,  ако на Илинден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи. На този ден не се работи, а се отдава почит на светията.

На Илинден не трябва и в морето да се влиза, защото то взема жертви – времето се обръща – почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Старите рибари казват, че на Илинден морето те обгръща с мъртва хватка.

Традицията повелява на този ден да се заколи курбан за здраве. Готви се най-старият петел, замесват се обредни хлябове, наречени „боговица” или „колач за свети Илия”. А след като семейството се събере около трапезата, най-възрастният я прикадява.

При общоселска трапеза се коли курбан от бик, овен или вол, за да предпазят стопаните  реколтата си от градушка или суша.

Днес се отбелязват и 119 години от Илинденското-Преображенско въстание в България.

c