Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Изкуство и добавена реалност в Дните на Италия в "Двореца" в Балчик

Дни на Италия и италианската култура се провеждат в Държавния културен институт „Двореца“ в Балчик за пета година. От 20-30 юли в "Каменна зала" могат да се видят изложба живопис и творческа биографистика с добавена реалност  "Леонардо и Данте в третото хилядолетие".

Дните на Италия в Балчик бяха открити от консул Таркуинио. Той благодари на културния център за тяхното гостоприемство, на Италианския културен институт и посолството на Италия в България. И обърна внимание на присъстващите, че Леонардо е първият, създал паролата, като е направил книга, която се чете огледално.

Експозицията от фототабла "Леонардо - благородният гений" е посветена на 500-годишнината от смъртта на великия художник. Информационните табла, посветени на Леонардо да Винчи са разказ за пътя му от първите му стъпки в изкуството като дете до постиженията му като художник, скулптор, архитект, анатом, изобретател. Чрез мобилно приложение изложбата изненадва зрителите с добавена реалност. Така на едно от информационните табла посетителят може с приложението да види глобуса на Земята, който препраща към вярата на Леонардо да Винчи, че Земята е кръгла.

„Божествена комедия“ е съвместна работа на проф. Светослав Косев, Атанас Марков и Симеон Желев. Техните творби въздействат както с красотата на графичната работа и калиграфията, така и на технологичното приложение за добавена реалност. В резултат на това „Каменна зала“ се изпълва с триизмерни изображения на митични създания, описани в „Ад“, „Чистилище“ и „Рай“ на Данте Алигиери. Всяка от избраните шестнайсет песни от поемата на великия Данте, които са вдъхновили Косев, той е интерпретирал върху графичния лист със средствата на класическата графика. Но всеки един от образите е представен и във виртуална сцена, което дава възможност за добиване на различно въздействие. Така сюжетът не само се развива и дообогатява, но и създава у зрителя пълнокръвно усещане за присъствие на героите от творбите толкова близо, че сякаш могат да бъдат докоснати. 

Директорът на „Двореца“ Жени Михайлова поздрави гостите с „Добре дошли“  и припомни, че още от далечната 1924 година кралицата е направила този архитектурно-парков комплекс със съдействието и молбата той да прилича на италианската архитектура с двамата италианци – архитект и строителен инженер – Америго и Аугустино. Стиловете, които се преплитат тук са старобългарски, венециански и арабски. Нейната голяма е несбърдната мечта е била  да построи манастир – копие на манастира в Торчело. Градежът е започнал през 1934 г., но така и не е завършен.   Повечето от движимите културни ценности са също италиански – има майолика от Флоренция, каменният мраморен трон е принадлежал на римски патриций, както и много други италиански артефакти, които са принадлежали на кралица Мария Единбург. Нимфеумът пък е една римска лоджия.

На 30 юли от 21 часа на открита сцена „Двореца“ ще се състои юбилеен оперен концерт "Музиката на Италия", посветен на 100 години от рождението на Рената Тебалди.

c