Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

20 юли – Международен ден на шахмата

На 20 юли отбелязваме Международния ден на шахмата. На тази дата през 1924 година в Париж е основана Световната шахматна федерация FIDE.

FIDE е международна структура, която е изградена от национални шахматни организации. Отговаря за организирането на международни турнири,  Шахматните олимпиади и световните шахматни първенства. Освен това  изчислява личния рейтинг на шахматистите ЕЛО, определя новите  шахматни правила, дава званията майстор, международен майстор и гросмайстор, както и назначава съдиите.

Думата шах идва от персийски и означава император, а думата мат означава мъртъв. Който умъртви противниковия император (цар), той печели играта.

Съществуват много легенди, теории и схващания за произхода на играта, като за нейна родина най-често се споменават Индия, Персия и дори Китай. Точна дата не може да бъде определена, но предположенията са за периода от 3 до 6 век. Най-вероятен е индийският произход, като производна на играта шатрандж. С различните свойства (движения на фигурите и с тяхното разположение), играта е отразявала състава и свойствата на тогавашната индийска войска, образувана от четири части: слонове, бойни кули, коне и пехотинци. От Индия той се разпространява и в Персия. След завладяването на последната от арабите, те я пренасят в Европа – най-напред в южните области на Испания, която тогава е част от Арабския халифат.

Около 1200 г. правилата на шатранджа започват да бъдат видоизменяни в Южна Европа и около 1475 г. няколко основни промени оформят играта такава, каквато е позната днес. Тези съвременни правила за основните ходове са възприети в Италия и Испания. Пешките получават правото да напреднат с две полета при първия им ход, докато офицерите и дамите придобиват съвременните си способности. Дамата заменя по-ранната шахматна фигура „везир“ към края на 10 век, и до 15 век става най-силната фигура.

Тези нови правила бързо се разпростират из Западна Европа, с изключение на правилата за пат, които са финализирани през ранния 19 век. За да се различава от предците си, тази версия на правилата е понякога посочвана като „западен шахмат“ или „международен шахмат“.

С настъпването на 19 век шахматната организация се развива бързо. Появяват се много шахматни клубове, шахматни книги и шахматни списания. Провеждат се кореспондентски мачове между градове; например Лондонския шахматен клуб играе срещу Единбургския шахматен клуб през 1824 г.

Първият съвременен шахматен турнир е проведен в Лондон през 1851 г.

c