Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Ученици от Тервел извървяха Пътя на Апостола

Ученици от Тервел, участници в Клуба за автентичен фолклор и краезнание „Йовкови наследници“ към ваканционна програма „Наше лято“, „извървяха“ Пътя на Апостола – от родния му дом до бесилото, от Карлово до София, от тесните стени на манастира до необятността на всяко българско сърце. Събитието се състоя в музей Тервел пред погледите на деца, родители и гости. То бе организирано от Община Тервел, ЦПЛР "Малкият принц" и музея.

За чувствата, които вълнуваха участниците в проявата, посветена на годишнината от рождението на Васил Левски, за Про Нюз Добрич разказа ръководителят на КАФК “Йовкови наследници” Росица Стратиева:

„Повикахме образа му, за да отговорим на много въпроси. За нас е някак нелепо, че Свободата изгрява без него! Не защото Той е героят или Апостолът, а защото в окованите му ръце се кръстосва всичко, свързано със Свободата. Той написва Устава на Революцията, дава знамето и посочва пътя ѝ. Той гради образа ѝ от съзаклятието и я прави видима, превръща я от фантом в дело, в реалност - видима за всички, които я търсят в робското време.

Съединени в едно - Той и Свободата - са нещо повече от един човек, от един символ! Те са страстите и разумът човешки, необузданото и волята, вдъхновението и сътворението! Те са копнежът и тайните дела на една организация. Те са целият хаос, нов космос и вяра, без които България е немислима! Затова, когато мислим за Него, ние мислим за всичко, което опложда историята и вечността на нацията, мислим за саможертвата и предателството, за клетвата пред пищова и за плесницата, за гърлото, което пее, и за въжето, прекъснало песента! За бесилото – символ на гордост и срам, който всеки от нас носи в гърдите си!”

c