Водещи новини Култура Общество

Шеметен успех за Димитрина Германова от Добрич – най-младата изпълнителка на “Славянски базар” Беларус 2022

Поредно признание и успех за младата и талантлива артистка от Добрич – Димитрина Германова, с участието ѝ в престижния Международен конкурс „Славянски базар“ – Беларус 2022.

От 13-ти до 18 юли, се състоя издание XXXI на Международния фестивал на изкуствата „Славянски базар“ – Витебск, Беларус. В рамките на фестивала се провежда и конкурс за млади поп изпълнители между 18 и 35 години, в който взе участие и талантливото момиче от Добрич – певицата и блестящ млад артист Димитрина Германова. Тя беше определена да представя България в тазгодишното издание на елитния форум. Възпитаничката на Студио „Сарандев“ при Младежки център – Добрич постигна невероятен успех, като се класира втора, и така нареди България в челната тройка сред общо 14 нации.

Мащабите на събитието са действително впечатляващи:

  • участници от 14 държави, международно седемчленно жури, изпълнение на песен с акомпанимент на симфоничен оркестър, пряко излъчване по Националната телевизия на Беларус, 7000 зрители в красивия Летен амфитеатър на град Витебск, високо технологични сценични ефекти – истинско визуално и светлинно шоу, доближаващо се до стандартите на Евровизия, 20 000$ награда за победителя (Гран при)

На 16 юли, в първия тур на певческата надпревара, Димитрина се представи с песента на Радостина Колева „Дошъл назаем“, като с това спази регламента – изпълнение на песен от славянски композитор. Тя бе особено развълнувана от възможността де пее под акомпанимента на Президентския симфоничен оркестър на Беларус с диригент Виталий Кульбаков. Предварителните репетиции с оркестъра се провеждат в два последователни дни в град Минск, за да могат участниците в конкурса да се сработят с този голям инструментален състав, в който влизат над 60 музиканти.
Във втората конкурсна вечер всички млади изпълнители представят световен хит, като режисьорското решение за грандиозното шоу е всяка песен да се съпровожда от танц със специално поставена хореография. Танцьорите са от трупата на световно известния балет „Тодес“. В този втори етап на конкурса, провел се на 17 юли, Димитрина изпълни песента “Creep”, като отново показа не само вокално майсторство, но и уникална интерпретация, както и невероятен артистизъм.

Седемчленното международно жури, в което влизат представители на  Армения, Беларус, Германия, Русия, Израел, Италия и Латвия, високо оцени представянето на Димитрина Германова и ѝ присъди втора награда. Димитрина получи статуетка, грамота и парична награда в размер на 5000$ (наградата за второ място е 10000$, но в случая е поделено с представителката на Русия).
Самата Димитрина Германова сподели още много интересни впечатления от пребиваването си в Беларус: „Организаторите се бяха погрижили да разведат участниците из Витебск, въпреки натоварения график. Имаше цветна съпровождаща програма – още в първия ден на пристигането си участниците имаха възможността да се запознаят с културното наследство на Беларус. Фестивалът беше тържествено открит от президента Лукашенко, като тогава се връчиха и държавните награди за Наука, Технологии и Култура за 2020 и 2021г. По време на фестивала целият град празнува – тълпи от хиляди хора, панаири, увеселителни дейности, музика и танци са обзели центъра на Витебск. Десетки национални и международни телевизии също не пропускат да отбележат грандиозното събитие, част от които са Националната телевизия на Беларус –  „Мир 1“ и най-престижната местна телевизия, където бях поканена на специално интервю след първия конкурсен ден. По време на интервюто, на живо в ефир изпях и песента “Don’t speak” във вариант на Postmodern Jukebox. Интервюираха ме и непосредствено след двете изпълнения и награждаването в специално обособен пресцентър. Там аз разказах за емоцията да пееш на такъв мащабен форум пред 7000 души на Амфитеатъра във Витебск. За славянските народи “Славянски базар” се равнява по мащаб на Евровизия. Личи си старанието на стотиците организатори, сценични режисьори, хореографи, осветители, гримьори и коафьори, които бяха непрестанно на разположение на изпълнителите и се грижиха максимално за техния комфорт. Изключително съм щастлива от своето постижение, още повече, че бях най-младият участник сред останалите изпълнители, някои от които са професионални артисти с над 800 000 последователи в социалните мрежи.“

Днес Димитрина Германова пътува обратно към България. Тя отнася към родината не само заслужената награда и признание, но и много красиви спомени от преживяното, нови приятелства и разбира се натрупан опит.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.