Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Признателни потомци от Шабла почетоха живота и делото на Левски

Живота и делото на Васил Левски почетоха признателни потомци от Шабла на датата, на която е роден преди 185 години, съобщават от Общината. Церемонията пред бюст-паметника на Апостола на свободата в центъра на града откри Илиян Христакиев – старши експерт „Културно и историческо наследство“ в общинска администрация.

В началото възпитаникът от втора група на ДГ „Дора Габе“ Йордан Петров рецитира стихотворението „Васил Левски“ от Ангелина Жекова. Потвърждение на факта, че и най-младите българи се възпитават в дух на патриотизъм и уважение към Левски, беше групата малчугани от детската градина, наредили се с цветя в ръце най-отпред пред паметника.

Кратко, но силно и съдържателно слово произнесе д-р Николай Дойнов – председател на Съюза на народните читалища, който е с основната заслуга и в Шабла да има бюст-паметник на Левски. Той акцентира върху срещата на две от най-светлите личности в българската история – Ботев и Левски, които съдбата събира в порутената вятърна мелница в покрайнините на Букурещ. Подчерта, че точно тази непримиримост в характера на Апостола, проявила се в мразовитата зимна вечер, за което по-късно Ботев споделя, е основополагаща за българската революция. „Нека търсим умните сред нас“ – пише Левски до Филип Тотю, бе един от аргументите, с които д-р Дойнов подкрепи думите си, че Апостолът е надскочил времето си и рамките на България и неслучайно е намерил място в пантеона на световната история.

След минута мълчание в памет на Васил Левски, под звуците на патриотични песни, венци и цветя на паметника поднесоха Общинският съвет на Шабла, кметът на Общината Мариян Жечев, Общинската организация на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Центърът за социална рехабилитация и интеграция, Центърът за обществена подкрепа, Народно читалище „Зора 1894“, Общинският съвет на БСП и граждани.

c