Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

От утре връщат маските в болници, клиники и градския транспорт в област Добрич

Въвеждат противоепидемични мерки на територията на област Добрич – това беше решено на проведеното днес от областния управител Галин Господинов неприсъствено заседание на Областен координационен щаб /ОКЩ/ към Областен съвет по здравеопазване, съобщават от пресцентъра на областната администрация. На него е обсъдена актуалната епидемиологична обстановка в областта и са набелязани мерки за намаляване разпространение на заразата от Sars-Cov-2 в изпълнение на Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19.

По информация от директора на Регионална здравна инспекция – Добрич, и секретар на ОКЩ д-р Светла Ангелова заболяемостта към 18.07.2022 г., на 14-дневна база е 155.99 на 100 000 души и има трайна тенденция да нараства, като регистрираният седмичен ръст на новооткритите заразени със Sars-Cov-2 лица за периода  08.07.-14.07.22 г. е средно около 60 на сто, а за последните 4 дни – около 20 на сто. Потвърдените случаи за област Добрич за последните 14 дни е 261, от тях лицата под 18 години заемат 7 %.

Предвид тенденцията за задържане на високи нива на новорегистрираните случаи с положителен резултат и в изпълнение на Националния оперативен план за справяне с пандемията, както и да не се допусне силен натиск върху лечебните заведения от болничната и доболнична помощ, секретарят на ОКЩ предложи за периода от 20 юли т.г. да се въведат противоепидемични мерки – носене на маска в болници, поликлиники, оптики, градски транспорт и други. Спазване на дистанция от гражданите, осигуряване на дезинфектанти. След кратко обсъждане предложените мерки бяха одобрени.

Заповед с мерките, които влизат в сила от 20.07.2022 г. бе издадена от директора на РЗИ – Добрич, след съгласуване с главния държавен здравен инспектор. Документът е публикуван и на интернет страницата на Здравната инспекция.

Областният управител се обръща с апел към гражданите и гостите на област Добрич да бъдат внимателни, да пазят своето здраве и здравето на близките си, да спазват дистанция и избягват местата със струпване на много хора. В помещенията да се извършва често проветряване и дезинфекция. Най-голямото богатство, което имаме е нашето здраве, казва Г. Господинов.

С пълния текст на заповедта можете да се запознаете в прикачения файл.

c