Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Хотелиери от Балчик пред фалит заради неизплатени средства от държавата за приютените бежанци

Хотелиери от Балчик негодуват, защото все още не са получили парите си за месец май по първата Програма за хуманитарна помощ на бежанците от Украйна. За май те трябва да получат по 40 лева за настанен бежанец. От 1 юни влязоха в сила новите условия, според които средствата за един настанен бежанец са 15 лева. Кога хотелиерите ще си получат парите за юни не е ясно.

„Положението е трагично. Последните средства, които получихме, бяха за месец април. При нас има и до момента настанени бежанци – 160 души. Продължаваме да се грижим за тях вече трети месец без пари, за наша сметка. Никой от колегите ни в Балчик не е получил и една стотинка“, коментира за Про Нюз Добрич Александра Джафарова, управител на х-л „Наслада“.

Трудно е да се каже колко точно украински бежанци останаха в хотели в Балчик, приблизителната цифра е 500.  

„Имаме малко туристи за лятото, но сезонът е много слаб и ние сме в абсолютен разход, не говорим изобщо за печалба. Ако няма финансов буфер, представете си как се издържа. Ние сме категорични, че ако не ни се плати скоро, ще се принудим да изкараме украинците от хотела, защото сме заплашени от фалит. Други колеги – управители на хотели, теглиха лични кредити, даже не чрез фирмите си, за да платят тока. Ние лично вече сме на ръба. Няма как на наш гръб да се изкара цялата бежанска криза“, посочи Джафарова.

Междувременно министърът на туризма в оставка Христо Проданов заяви пред журналисти, че тази седмица трябва да бъдат изплатени всички средства за май по първата програма. Веднага след това ще се стартира и с тези по новата програма. Там щяло бъде по-лесно, защото базите са по-малко и има определени условия.

„Парите за май наистина ще се забавят, защото първо имахме да уточним всички плащания. Имаше някои, които са надплатени, както и такива, при които е платено с ДДС, а не са регистрирани по ДДС. Имаше случаи, в които лицето е регистрирано, че е започнало работа на 16-и, а то е напуснало държавата на 14-и. Трябваше и всички държавни общински бази от началото на програмата да бъдат изчислени. И все пак са минали едва 40 дни, откакто са подадени документите, а трябва да се обработи цялата тази информация. Става въпрос за над 1000 места за настаняване”, коментира Проданов, цитиран от Нова телевизия.

Министерство на туризма излезе вчера с нарочна позиция по проблема. В нея се казва:

„Министерството обработва огромен масив от данни на участниците по първата Програма за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила. Извършва се преглед и на заявления с корекции и неотчетени нощувки от предишни периоди, тъй като трябва да се финализират всички плащания за извършени услуги до 31 май т.г., когато изтече програмата. Целта е да няма ощетени места за настаняване, участвали в Програмата за хуманитарна помощ.

Контролът се осъществява чрез списъци, предоставени от Държавна агенция за бежанците, Гранична полиция и Национална агенция за приходите. Трябва да се отчете фактът, че до 15 април регистрите на ЕСТИ отчитаха украинските граждани чрез паспортите на лицата. След тази дата задължително се отразява личният номер на чужденеца, по който се отчитат нощувките. Това обстоятелство изиска допълнителни проверки.

Документите за плащане са подготвени от Министерство на туризма и е въпрос на време след решението на Министерския съвет да се извърши превод на дължимите суми към хотелиерите и местата за настаняване. Министерството на туризма се отнася с изключителна отговорност към извънредната ситуация, в която се налага да работи. И в нито един момент забавянето не се дължи на субективни причини.“

c