Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

106 години от рождението на летеца – герой Димитър Списаревски

Днес се навършват 106 години от рождението на летеца  кап. Димитър Списаревски, наречен „живата торпила“. През целия ден добричлии могат да посетят паметната плоча на героя на фасадата на Общинска банка, да отдадат почит и да положат цветя.

На 20 декември 1943 г. Димитър Списаревски се превръща в първата българска жива торпила. С невероятна смелост той забива своя самолет в този на противника и по този начин успява да отблъсне врага и да предотврати пускането на бомби над мирното население.

Самолетът на Списаревски не успява да стартира, затова той излита с резервна машина, със закъснение след другите. Когато достига до бомбардировачите, въздушният бой вече е започнал. С безумно смела маневра, той сваля един бомбардировач. Списаревски се измъква от два американски изтребителя, насочва се към група от 16 Либърейтъра, но в борбата си с охраняващите го британски изтребители свършва патроните на бордовата картечница. Тогава, без колебание, той се блъска във водаческата машина. Бомбардировачът е разцепен във въздуха. Врагът е принуден да се оттегли и да хвърли бомбите си в полето.

През 1943 г. поручик Димитър Списаревски е награден посмъртно с Кръст за храброст и е произведен в по-горен чин – капитан. Десетилетия по-късно, със специална заповед на министъра на отбраната, капитан Списаревски е произведен в чин полковник.

c