Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Вижте къде в област Добрич маските стават задължителни след понеделник

Противоепидемични мерки ще бъдат въведени от 18 юли в региони във фаза 1, каза главният държавен здравен инспектор в Пловдив. Сред тях е и Добрич

Противоепидемични мерки ще бъдат въведени от 18 юли в региони, които са във фаза 1 от Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19. Това към момента са около една трета от страната - София, Варна, Бургас, Добрич, Враца и Перник. Това каза пред журналисти в Пловдив главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му има ръст и в други региони и е "очевидно за всички, че започва вълна", съобщи БТА.

Мерките включват носене на маски в здравни, лечебни и социални заведения, по възможност - работа от разстояние, максимално опит за спазване на отстояние от 1,5 метра, обясни Кунчев. По думите му те ще бъдат въведени със заповеди на директорите на съответните Регионални здравни инспекции (РЗИ), а когато един от регионите влезе във фаза 2, ще има национални мерки, важащи за територията на цялата страна.

При срещи с общопрактикуващи лекари Кунчев е уведомен, че в една среда практика минават по 15 души на ден, които имат признаци на заболяването. В голямата си част то минава сравнително по-леко, особено при хора в активна възраст, които нямат хронични заболявания, обясни Кунчев. Вариантът Омикрон протича с температура, кашлица, но не налага в повечето случаи болнично лечение.

Ще дадем наличните тестове, които имаме в РЗИ, на здравните заведения и общопрактикуващите лекари, каза Кунчев. По думите му вече е договорено с Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) да възстановят възможността за издаване на направления за бързи антигенни тестове. Личният лекар трябва да може да прави всичко, за да постави диагнозата на място и лекува пациента от първия ден, а не да се разхожда по здравните заведения, коментира Кунчев. Според него трябва НЗОК да разреши на лекарите на първа линия да издават направления и за ПСР тестове.

Според главния държавен здравен инспектор ваксините пазят от тежко протичане и смърт при варианта Омикрон, но не предпазват на 100 процента от заразяване. Има много хора с трето заразяване, което показва, че и имунитетът след боледуване също се заобикаля от Омикрон варианта, допълни Кунчев. Той съобщи, че в края на септември, началото на октомври се очакват преработени ваксини, които да са по-насочени към този вариант на вируса.

Ангел Кунчев участва в професионален семинар на тема „Комуникация между лекари и пациенти по проблемите на имунизациите“, който се проведе в Медицинския университет в Пловдив. Дискусията е за специалисти в доболничната помощ, служители на РЗИ - Пловдив, студенти и преподаватели от медицинските университети.

c