Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

„Възраждане“-Добрич: Да не се поема дълг от 12 млн. лева за центъра без да има яснота

Получава се така, че ще се вземе решение за даване на празен чек за 12 милиона лева, опасяват се от местната организация на партията

Като прибързано, необмислено и необосновано определи „Възраждане“ – Добрич бъдещо решение за поемане на дългосрочен кредит в размер на 12 милиона лева за ремонт на центъра. Предложението за това е внесено от кмета Йордан Йорданов и предстои да се гледа на сесията на Общинския съвет на 28 юли.

Така коментираха намерението на местната власт Константина Спасова – председател на „Възраждане“ – Добрич, и Мирослав Балчев, който е секретар на организацията. Според тях не бива да се поема такъв огромен кредит в настоящата ситуация без да има  яснота за какво точно се предвижда да се изхарчат тези пари, какво ще се направи с тях.

„Такъв кредит не може да бъде поет от Община Добрич без да има ясна визия за това какво ще се случи с тези средства, по какъв начин ще бъдат изразходвани. За да се поеме такъв голям дълг, трябва да има ясна визия за това как ще бъде проектиран центърът, какви материали ще бъдат използвани, ще има ли повече зеленина, ще има ли повече места за отдих за жителите и гостите на Добрич, където те да могат да си почиват на сянка, как ще изглежда визуално, какво ще е качеството на изпълнение на проекта, кои ще са фирмите, които ще го изпълнят“, обясниха от „Възраждане“.

Те посочиха, че са за  ремонт на центъра. Всички виждаме състоянието му, вървим по него и сме наясно, че не е това, което трябва да бъде. На шествието на 24 май видяхме как децата буквално се спъваха. Да безспорно трябва да бъде подобрен, но не сме съгласни това да се случи без ясни параметри, заяви Мирослав Балчев. По думите му до момента никой не дава яснота какво точно предвижда този ремонт. Какви плочки ще се слагат. Не намираме отговори на въпросите си нито в официалните документи, нито в изявленията на местната власт през последния месец, добави той.

Получава се така, че ще се вземе решение за даване на празен чек за 12 милиона лева, заявяват от „Възраждане“.

Затова настояват да се даде яснота какво точно да се направи. „Щом няма такава яснота възниква въпросът как тогава разбрахме, че са необходими 12 милиона лева, при положение, че не се знае какви дейности са предвидени. След конкурса може да се окаже, че тези средства са прекалено много или трябва допълнителни. При положение, че сме в икономическа криза, не се знае какво ще стане занапред, лихвите по кредитите може да се повишат и в един момент да стане трудно за общината да изплати този кредит“, коментира Константина Спасова.

Според тях проектът трябва да включва повече зеленина, кътове за отдих, детски площадки, повече чешмички, да има подходящи дървета. „Центърът трябва да е още по-зелен. С достатъчно места за отдих“, каза още тя.

От „Възраждане“ са подали сигнал до Общината с искане да се предприемат действия срещу многобройните графити в града, като дават за пример сградите на РБ „Дора Габе“, зала „Добрич“ и зала „Нели Божкова“.

c