Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Стабилно е състоянието на 9-годишното дете с инсулт от Каварна

9-годишното дете от Каварна, което беше диагностицирано с исхемичен инсулт,  е по-стабилно. То не е в кома, но има нарушаване на говора, на движенията. Все още не говори, но предстои да започне рехабилитация. Все пак това е дълъг процес. Ще отнеме време възстановяването на детето. Към момента състоянието му е стабилно и по-оптимистично. Не бих казала, че има опасност за живота му, каза лекарят от отделението по педиатрия в МБАЛ Добрич д-р Яница Радева. Според нея, сега колегите й се борят да възстановят колкото е възможно повече от мозъчната функция.

Припомняме, че момче на 9 години от Каварна е получило инсулт, научи Про Нюз Добрич. След като е било консултирано в Спешното отделение на МБАЛ-Добрич, то е транспортирано до болница във Варна, където е прието с диагноза исхемичен инсулт.

Близките споделили, че през деня детето е било на плаж с леля си. Станало му зле, вдигнало температура, повръщало. Когато се прибрало у дома, получило вид колапс. Не можело нито да говори, нито да се движи. Двете му лели са медицински лица – лекарка и медицинска сестра. Когато видели, че има пяна на устата, разбрали какво се случва.

От Каварна детето е откарано в Спешно отделение на МБАЛ – Добрич, където състоянието му е диагностицирано.

„Имаше клинични белези за инсулт. Макар скенерът да беше разчетен като чист, всички други белези бяха за инсулт. Затова преценихме и  го изпратихме към болница във Варна, където разполагат с много добра техника и има възможност детето да получи максимално добра помощ. Преценихме, че така то ще има по-голям шанс“, сподели за Про Нюз Добрич  д-р Яница Радева, консултант от Отделението по педиатрия.

В болницата във Варна то е диагностицирано с исхемичен инсулт. Предстои да се доуточни от какво е предизвикано това състояние, добави д-р Радева.

По данни на близките преди седмица е правен скенер, тъй като момченцето се оплаквало от главоболие, което продължавало от година. Намерени са данни за синузит.

Това е вторият случай на дете с инсулт, с който се сблъскват лекарите от болницата в Добрич за по-малко от година.

В края на 2021 г. те спасиха живота на 12-годишно дете, постъпило в болницата в изключително критично – с епилептични гърчове, които лекарите много трудно успяват да овладеят. При обстойните медицински прегледи става ясно, че малкият пациент е с масивен инсулт.

c