Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Психоаналитикът д-р Огнян Димов представи в Шабла книгата си за справяне с тревожността

Психоаналитикът д-р Огнян Димов представи в Шабла при голям интерес новата си книга „Тревожността – причини, смисъл, разрешаване“. Преди две години, отново в Зеления образователен център на Шабла, авторът представи „Агресията в семейството: пътища за преодоляване“. Изданието на „Сиела“ тогава стана хит на книжния пазар.

Освен като специалист по темата, д-р Димов затвърди славата си на блестящ медиатор. След като представи проблема с тревожността и нейното влияние върху хората, той превърна срещата в разговор-дискусия по темата с хората в залата.

Основният проблем, по който беседваха авторът и аудиторията, бе склонността на българския родител да проектира своите страхове, проблеми и тревоги у своите деца. Това се получава, защото родителите не отработват своите емоционални състояния и ги „прехвърлят“ на децата си, а тази фиксация е опасна и вредна. Въпросите на публиката породиха и точни отговори от специалиста – за това, че желанието на българския родител за контрол над децата му, даже и когато те са вече в зряла възраст, води до насаждане на собствените им страхове към техните деца. Д-р Димов подкрепяше думите си с примери от своята практика, някои от които звучаха като латиносериал, но хората от публиката потвърдиха, че тези проблеми са сред нас и изобщо не са за подценяване.

Аудиторията разбра, че стаеният гняв на детето и неговата агресивност са плод от възпроизвеждането на страховете на родителите му. А тези страхове са проблем на нашето общество, което според д-р Димов е „маниакално“. „В България не се говори за реалните проблеми, а се симулира близост. Тази неискреност у хората води до това, че те не могат да определят своята проблематика – тя за тях е едно цяло с чуждите.“ „Човек категорично трябва да отказва да става функция на чуждата тревожност“, твърди д-р Димов.

Д-р Огнян Димов отговори на въпроси за връзката между агресията и тревожността, какво е депресията, как детето да не е негативно, защо д-р Димов е против вероучението в училищата.

c