Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

По-строги правила в ЕС за медицинска безопасност на субстанциите от човешки произход

С предложението си от днес за нови правила за повече безопасност и качество на субстанциите от човешки произход Европейската комисия прави поредната си стъпка към изграждането на стабилен Европейски здравен съюз.

С това предложение гражданите ще се чувстват по-спокойни при даряването или получаването на жизненоважни субстанции от човешки произход (СЧП): от кръв до тъкани и клетки, а така също и кърма или микрофлора. По-конкретно новият регламент ще има за цел облекчено трансгранично придвижване на тези жизненоважни здравни продукти. С него се укрепва солидарността между структурите в областта на общественото здраве. Сред останалите цели са осигуряването на способността на сектора да се справя с предлагането на субстанции от жизненоважно значение и насърчаването на иновациите с еднакви високи стандарти за качество и безопасност за всички граждани, които даряват или се лекуват с такива субстанции.

Лечението с използване на субстанции от човешки произход има висока стойност. Благодарение на тях всяка година се осигуряват голям брой животоспасяващи и животоподдържащи терапии.

Предложението включва редица нови мерки, които запълват някои пропуски и са разработени в подкрепа на функционирането на този важен сектор. Освен това предложението има за цел да даде отговор на опасенията относно недостига на доставки, на какъвто бяхме свидетели по време на пандемията от COVID-19.

c