Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Младежи от Тервел изминаха пътя на водите в Добруджа

Клубът по автентичен фолклор и краезнание „Йовкови наследници“ към Центъра за подкрепа за личностно развитие „Малкият принц” в Тервел с ръководител Росица Стратиева, включен във ваканционна програма „Наше лято“, тръгна по пътя на водите в Добруджа. Участниците в него гостуваха в село Жегларци, където местните хора пазят легенда за чешмата, строена от турски бей в памет на дъщеря му.

„Водата превръща камъка в пясък, а жената превръща мъжа във восък“ – гласи една източна поговорка и тя е доказателство за истинността на легендата, сподели Стратиева. Тя разказа, че беят искал да омъжи дъщеря си за богат войник от Шумен, но красивата девойка се влюбва в бедно българско момче. Тяхната любов се оказва невъзможна по силата на верските различия. Момата залиняла по българина, поболяла се, застигнала я смъртта. Бащата посърнал от мъка и отредил на мястото на срещата на турското момиче с българина да  се построи белокаменна чешма. Така турците овековечават паметта на своите близки. Строи се чешма на видно място, за да пият всички от водата и да споменават.

Членовете на КАФК „Йовкови наследници“ посетиха чешмата. Те си припомниха легендата, за да осмислят, че не е важно къде си роден – във Верона или Куртбунар (днешен Тервел), не е важно дали се наричаш Жулиета или Галина, Есил, Дилек… важното е да си истински човек – с ценности и добродетели, да стоиш твърдо на земята и да тачиш нейните завети. Да пиеш от водите на Добруджа и да чуваш разказите на водата…

Момичета от Тервел извървяха пътя на хляба

В ролята на легендарните герои се превъплътиха Даниел Великов, Галина Маринова, Станимир Стоев, Есил Шабан, Дилек Ибрахимова.

c