Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Група „Кария“ от Шабла спечели златен медал на фолклорен фестивал в Попово

Фолклорна група „Кария“ при пенсионерски клуб „Надежда“ в Шабла се представи успешно на Националната фолклорна среща „Автентичност и съвремие“, провела се в гр. Попово.

Фолклорният фестивал впечатли с многобройните изпълнители и състави, които взеха участие в него. На три сцени се изявяваха групи и певци от цяла България. След представянето си през втория ден от програмата, група „Кария“ спечели първо място в категорията си. Шабленските дами се окичиха със златен медал и получиха диплом.

„Лято е, жътвата е в разгара си. Така е в Златна Добруджа…В една песен се пее, че „…в Добруджа на хляб мирише.“ Този мирис на хляб символично бе пренесен на сцената в Дома на културата в Попово от фолклорна група „Кария“. Ние излязохме с ръкойка житни класове и сърп, а щом запяхме Галя Асенова - член на журито, стана на крака и ни аплодира през цялото време, докато бяхме на сцената. Получихме аплодисменти и от цялата публика“, сподели ръководителката на групата Вярка Стоянова пред шабленския в.„Изгрев“.

На фестивала се явиха много групи от различни възрасти и от различни региони на страната и за радост на всички – много деца.

От името на групата Стоянова изказва благодарност към директора на Дирекция „Хуманитарни дейности“ в Общината Тодор Димитров и на кмета на Шабла  Мариян Жечев за осигурения превоз и съдействието.

c