Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Навършват се 90 години от рождението на големия скулптор на Добруджа Никола Богданов

На 12 юли се навършват 90 години от рождението на художника Никола Богданов /1932 – 2013/.

Никола Петров Богданов е роден през 1932 г. в град Търговище. Средно образование завършва в Добрич, а висше - през 1962 г., в Художествената академия в София, в ателието на проф. Любомир Далчев, със специалност „Декоративно-монументална скулптура“.

Никола Богданов е ярка творческа личност на Добрич и Добруджа – скулптор, общественик, Почетен гражданин на Добрич, един от създателите на Дружеството на художниците в града и негов дългогодишен творчески секретар. Името му е свързано с Художествената галерия в града от създаването ѝ и е активен участник в набирането на творби за художествения ѝ фонд. Той е сред инициаторите на общата художествена изложба „Земята и хората“, която в продължение на няколко десетилетия /1964 – 1987/ се открива в Добрич и привлича художници от цялата страна.

Духовната извисеност на Никола Богданов, превъплътена в творчество и дарителство

Никола Богданов е автор на над 300 скулптурни – кавалетни и монументални произведения. Неговите монументални творби, мемориални паметници, релефи, стенописи, мозайки, керамични пана и скулптурни композиции оформят облика на Добрич и Каварна, селата Крушари и Кайнарджа, екстериорите и интериорите на обществени сгради и училища в Добруджа. Той участва в над 50 национални изложби, като получава редица награди.

През 2020 г. на дома му – ул. “Генерал Гурко” №5, срещу Дом-паметник “Йордан Йовков”, бе открита паметна плоча. По повод Деня на архивите 9 юни, т.г. в Държавен архив – Добрич, бе представена документалната изложба „90 години от рождението на Никола Богданов“. 

c