Водещи новини Култура Общество

Навършват се 90 години от рождението на големия скулптор на Добруджа Никола Богданов

На 12 юли се навършват 90 години от рождението на художника Никола Богданов /1932 – 2013/.

Никола Петров Богданов е роден през 1932 г. в град Търговище. Средно образование завършва в Добрич, а висше – през 1962 г., в Художествената академия в София, в ателието на проф. Любомир Далчев, със специалност „Декоративно-монументална скулптура“.

Никола Богданов е ярка творческа личност на Добрич и Добруджа – скулптор, общественик, Почетен гражданин на Добрич, един от създателите на Дружеството на художниците в града и негов дългогодишен творчески секретар. Името му е свързано с Художествената галерия в града от създаването ѝ и е активен участник в набирането на творби за художествения ѝ фонд. Той е сред инициаторите на общата художествена изложба „Земята и хората“, която в продължение на няколко десетилетия /1964 – 1987/ се открива в Добрич и привлича художници от цялата страна.

Духовната извисеност на Никола Богданов, превъплътена в творчество и дарителство

Никола Богданов е автор на над 300 скулптурни – кавалетни и монументални произведения. Неговите монументални творби, мемориални паметници, релефи, стенописи, мозайки, керамични пана и скулптурни композиции оформят облика на Добрич и Каварна, селата Крушари и Кайнарджа, екстериорите и интериорите на обществени сгради и училища в Добруджа. Той участва в над 50 национални изложби, като получава редица награди.

През 2020 г. на дома му – ул. “Генерал Гурко” №5, срещу Дом-паметник “Йордан Йовков”, бе открита паметна плоча. По повод Деня на архивите 9 юни, т.г. в Държавен архив – Добрич, бе представена документалната изложба „90 години от рождението на Никола Богданов“. 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.