Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Цената на хляба в област Добрич падна с 5 – 20 стотинки, но за колко време?

Премахването на ДДС на хляба свали цената на насъщния, но колко време ще остане тя ниска? Ще се запази ли хлябът ни по-евтин и може ли въобще да се направят прогнози, попитахме председателя на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов. По информация на Про Нюз Добрич хлебозаводът в Каварна е свалил цената си с 10 ст., а „Добруджански хляб“ – с около 20 ст.

„Цената на едро на хляба наистина е свалена от всички производители. Някои колеги я намалиха с 5 стотинки, други с 10 ст., трети с 15 ст. Но днес имаме нова изненада – цената на брашното скача. Различните мелници днес предлагат различни цени на брашното – по-високи с 50 до 150 лева за тон“, казва Няголов.

Брашно, което е струвало 920 лв. без ДДС, днес вече е 1000 лева. Друг вид от 890 лв. става 1000 лв./тон.  

„В момента каквото и да кажем няма да е точно - ще мине поне един месец, докато се наместят нещата. Просто никой не е очаквал, че като свалим цените на едро на хляба ще се вдигне брашното“, посочва Няголов.

По думите му цената на едро на разфасовка от 600 гр. от масовия хляб е паднала на 1.30-1.35 лв. от 1.45 лв. „Всеки производител сам си прави сметката.  Аз в петък следобед получих есемес от една от мелниците, с които работя, за повишението на цената на брашното. И аз като производител съм свалил цената на продукцията си“, казва Няголов, но подозира, че сметките няма да излязат.

„Не може да се направи прогноза в рамките на следващия месец дали тази ниска цена на хляба ще се задържи. Чувам, че зърното от нова реколта се изкупува по-скъпо, отколкото миналата година. Цената на хляба няма да може да се запази такава, каквато е в момента и ще се увеличи – очакваме 30% по-скъпа газ, не знаем колко ще бъде токът, а сега и брашното. Няма нищо сигурно. Нулевото ДДС към момента свали цената на хляба, но не знаем какво ще стане след 1-2 месеца“, коментира хлебарят.  

c