Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Църквата чества Света Олга Киевска

На 11 юли се почита паметта на Света Олга, съпруга на киевския княз Игор. За произхода и мястото на раждането й има най-различни предположения. Според някои Олга Киевска е внучка на княз Борис І – дъщеря на най-малката му дъщеря Ана. Друга версия я представя като дъщеря на самия цар Симеон I. Според трета тя е дъщеря на княз Владимир Расате (първородният ослепен син на княз Борис I). Историци смятат, че светицата е била българска княгиня и е отишла в Русия вече християнка.

След ранната смърт на съпруга си тя поела управлението на княжеството до пълнолетието на своя син Светослав. Княгиня Олга деятелно се заела да благоустроява държавата. Обикаляла всички области на страната и навсякъде оставяла следи от мъдри грижи, като въвеждала в управлението ред и правосъдие. С това тя спечелила любовта на народа и се прославила като мъдра управителка.

Русите през Х в. били още езичници. Но още в средата на ІХ в. всред тях започнало да прониква християнството. На някои места били построени църкви и християните свободно извършвали богослужение. Такава църква имало и в гр. Киев. Княгиня Олга наблюдавала живота на християните, могла да узнае за тяхната вяра и да направи сравнение със славянското езичество. Със своя светъл и проницателен ум тя схванала, че езичеството не могло да възпита такива люде, каквито са християните.

Олга била дълбоко убедена в превъзходството на християнската вяра. Мнозина, като слушали убедителните проповеди на княгинята, приемали светото кръщение. В древните руски паметници се говори, че св. Олга посяла първите семена на християнската вяра в своя млад внук Владимир и в неговите братя. Цели 12 години св. Олга разпространявала светата вяра далеч зад пределите на Киев. Тя умряла на 11 юли 969 г.

c