Култура Общество

Отбелязваме Световния ден на населението

На 11 юли се отбелязва Световният ден на населението (World population day). Темата на Деня през 2022 година е „Свят от 8 милиарда: Към устойчиво бъдеще за всички – оползотворяване на възможностите и осигуряване на права и избор за всички.“

Инициативата за отбелязването на този ден е на Организацията на обединените нации от 1989 година, чиято цел е да се насочи общественото внимание към проблемите, свързани с  миграциите на населението, свръхпопулацията, глобализмът, семейното планиране, репродуктивното здраве, застаряването на населението и др.

Причина за отбелязването на тази дата е  раждането на 5-милиардния жител на планетата на 11 юли 1987 г.  А през 2011 година  населението на Земята достигна 7 милиарда жители. 11 години по-късно вече се говори за 8 милиарда души популация.

Няма как да не направи впечатление факта, че са били необходими 250 000 години, за да може човечеството  да стане един милиард, а  втория милиард е бил само след 127 години. 33 години по-късно сме станали 3 милиарда, а след още 14 – четири. С все по-бързи темпове се е увеличавало населението на Земята през следващите години – за да достигне пет  милиарда са изминали само 13 години, а за шестия и седмия са били нужни само по 12 години.

През 2018 г. населението в България е наброявало близо 7 000 000 жители, според данни от анализ на Евростат за броя на жителите в отделните страни членки на ЕС. Прогнозни данни на НСИ за населението у нас за следващия половин век отчитат стопяване на българите като нация –   те предполагат, че през 2030 г. ще сме около 6,5 млн., през 2045 г. ще паднем под 6 милиона.

От ООН прогнозират, че през 2050-та година на планетата ще живеят около 9 милиарда жители. Специалистите смятат, че в 17 европейски страни смъртността превишава раждаемостта, сред които Германия, Италия, Русия, Унгария, Хърватия, България, Чехия, Швеция и балтийските страни, както и Гърция и Португалия.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.