Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Бум на стомашно-чревни проблеми отчитат от МБАЛ - Каварна

Много случаи на пациенти със стомашно-чревни проблеми има през последните дни в  Каварна, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на болницата в морския град д-р Хамза Велиев.

„Има много такива случаи. Особено сред децата. Пациентите идват с гадене и повръщане, понякога с разстройство, понякога – без. Но придобива сериозни размери“, добави той.

Каза, че зачестили от четвъртък-петък, но пикът бил в събота, когато в МБАЛ-Каварна постъпили 12 деца с такива оплаквания. В болницата хоспитализират по-тежките случаи, които се нуждаят от реанимация. Другите ги преглеждат, назначават лечение и освобождават, тъй като леглата в Детско отделение са само 8.

„На ден постъпват много деца. Вече има към 30 с такива симптоми. Въпреки ограничения брой легла в отделението, ние сме тук, за да посрещнем нуждите на населението. Приемаме ги, реанимираме ги, защото някои припадат докато чакат, и тези, които не са тежки, ги пускаме. Налага се някои да идват по няколко пъти и да се реанимират.  Диагнозата е гадене и повръщане. Повечето са без разстройство и температура“, каза директорът на каварненската болница.  

„От дълги години съм в Каварна и винаги в края на юли-началото на август избухва чревна инфекция по морето. Но тази година започна много по-рано", каза още лекарят.

По думите му ситуацията е сериозна. Каза, че в града има различни версии за причината за такава заболеваемост, но РЗИ е институцията, която може да прецени това. По негова информация такива случаи с гадене и повръщане има също и в Балчик, Варна, Добрич.

c