Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Едва 9-годишен акордеонист от Добрич – с Гран При и пет първи награди от конкурси

Голямата награда в своята възрастова група от Международен фестивал „Приятели на България” в Албена спечели 9-годишният Тодор Тодоров от Добрич. Момчето е възпитаник на клас „Акордеон” към Народно читалище „Йордан Йовков-1870” с преподавател Деян Дженков. Тошко грабна Гран При в конкуренция със свои връстници, изпълнители на различни инструменти.

Това не е първата награда за малкия акордеонист. За Про Нюз Добрич майка му Недялка Тодорова сподели, че преди фестивала в Албена е участвал в пет конкурса и има пет първи места – от „Орфеево изворче”, „Танцуващи клавиши”, „Орфееви таланти”, „Радост на брега” и „Е-фест”. Според Тодорова най-голямата конкуренция е била на „Танцуващи клавиши” в Нови пазар, който е специално за акордеонисти. В него момчето се е преборило за първата награда сред деца от цялата страна, някои от които от музикални училища.

Тодор Тодоров е четвъртокласник в СУ „П. Р. Славейков”. Свири на акордеон от година и половина. Желанието да изучава тънкостите на инструмента е на момчето още когато е в първи клас. Самият Тошко попада на публикация на Деян Дженков, че набира ученици. Майка му смята, че се е насочил към акордеона, тъй като танцува в Детска фолклорна танцова студия „Добруджа”. Още в детската градина имал желание на свири на пиано, но след като започва да се занимава с народни танци избира акордеона. Недялка Тодорова сподели, че донякъде влечението му към инструмента може и да е наследствено, тъй като навремето дядо му Иван, баща на баща му, е свирил на акордеон. „Макар че не е имал пряк контакт със свиренето му може би заложбите са от него”, смята майката.

Малкият музикант посещава клас „Акордеон” към читалището два пъти седмично, от тази година ходи и на солфеж, също при Деян Дженков. Тодорова сподели, че е много доволна от обучението и от ръководителя, който го води. „Той е младо момче, много се разбират, има подход към децата и много добре вървят нещата”, каза майката. Тя отправя специални благодарности към преподавателя.

Майката разказа, че Тошко свири у дома винаги по собствено желание. Дори понякога от страна на родителите му има забележки да е малко по-умерено, защото е още малък и трябва да внимава за часовете, които прекарва с този тежък инструмент. По думите на Недялка Тодорова синът й освен това, което учи по ноти с Деян Дженков, у дома се опитва слухово сам да научава неща, които го интересуват. Харесва народната музика и класиката.

Тодор с преподавателя си Деян Дженков

Наскоро Тодор Тодоров се представи във Фестивала на бялата жътва в Тервел след покана от организаторите. Момчето изпълни добруджански музика. Тъй като поканата е изпратена в последния момент успява да се подготви с помощна на Дженков за два дни. Майката разказа, че многобройната публика го е приела много добре, всички са го аплодирали. Много очаровани били и музикантите от Оркестър „Извор”.

Сред любимите изпълнители на Тошко е виртуозният акордеонист Петър Ралчев. В края на юни момчето имаше възможност за участва в майсторския му клас, който се проведе в НЧ „Йордан Йовков-1870”. За него това беше много интересно и запомнящо се – на тези години да се срещне с толкова известен изпълнител, сподели майката. Разказа, че по отношение на произведенията, които малкият акордеонист е изсвирил, Ралчев не е имал почти никакви забележки.

Тошко като всички деца обича да играе, сподели Недялка. Тя смята, че заниманията по акордеон са го направили много дисциплиниран, организиран донякъде макар да е едва 9-годишен. Помагат му да успява да си подреди приоритетите. „Наистина времето му е много уплътнено. Ако не е на танци е на акордеон”, обясни жената.

„За мен Тошко е едно трудолюбиво дете във всяко едно отношение – сподели преподавателят му Деян Дженков. - Прави всяко едно нещо от сърце и душа, така ги усеща нещата. Това, мога да кажа, че се случва много рядко за дете от неговата възраст. При мен  свири на акордеон от февруари месец на 2021 г. Аз бях първият човек , който повярва в неговите възможности и мисля, че резултати са налице към днешна дата. Всичко до момента, което е постигнал Тошко, се дължи изцяло на неговия труд, отдаденост и подкрепа, която има от страна на неговите родители, а може би и факта, че ме слуша и най-много, когато си говорим в уроците”.

Тодор Тодоров желае когато порасне да се занимава именно с това – да стане изпълнител на акордеон, сподели майка му. Иска да учи в музикално училище, на този етап семейството се ориентира към Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел. „Повечето музиканти казват за Тошко, че освен че свири точно и вярно, успява да предаде настроението и на публиката, защото той наистина свири с такова. Това си личи когато излезе на сцената. Емоцията е завладяваща”, каза Недялка Тодорова.

c