Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Общините не приеха бизнес плана на ВиК-Добрич до 2026 година - вижте подробности

Кметове: Предлаганата цена на водата е шокова, ВиК да си следва бизнес плана и да подобри качеството си на работа

Асоциацията по ВиК не прие днес на Общото си събрание коригирания Бизнес план на ВиК-Добрич за регулаторен период 2022-2026 година. Припомняме, че Планът не бе приет и на предходното събрание, което се проведе на 8 октомври 2021 година.

Предложенията на водното дружество, които трябва да бъдат разгледани и от КЕВР, бяха цената на водата да нарасне от 2022 г. до 2026 г. от 4.93 лв./куб. до 5.67 лв./куб.

На днешното събрание присъстваха представители на държавата и на 7 от осемте общини в област Добрич, без Община Крушари. Не дойдоха обаче изпълнителният директор на ВиК Добрич инж. Тодор Гикински и гл. инженер Венцислав Колев. Водното дружество бе представено от Ралица Георгиева – гл. счетоводител на ВиК.

„Изключително несериозно е неприсъствието на директора на ВиК на приемането на най-важния документ на дружеството, това е подценяване на проблемите и неуважение към общините“, заяви кметът на Община Добричка Соня Георгиева. Думите й бяха подкрепени от всички представители на общините – зам.-кмета на Добрич инж. Пенчо Керванов, кмета на Ген. Тошево Валентин Димитров, на Шабла Мариян Жечев, на Тервел Симеон Симеонов, на Каварна Елена Балтаджиева и зам.-кмета на Балчик Димитрин Димитров. Жечев посочи, че на такава среща би трябвало да присъства целият съвет на директорите на ВиК, защото главният счетоводител едва ли би могъл да отговори на сериозните питания от общините.

Областният управител Галин Господинов се ангажира да организира среща на борда на директорите на ВиК, за да се търси решение на огромните проблеми с водоподаването в областта.

Инж. Керванов призова ВиК да изпълнява задълженията си по бизнес плана що се отнася до отстраняване на аварии, отношения с граждани, приемане на жалби и др. и като цяло дружеството да повиши качеството си на работа.

Всички присъстващи посочиха, че системно не се възстановяват уличните настилки и тротоарите след аварии. „Никога не възстановявате настилките, а това ви влиза в бизнес плана. Община Ген. Тошево е подменила по програми през последните 6 години 30 километра водопровод, вие не сте сменили нито един“, изтъкна Валентин Димитров. Той и другите кметове заявиха, че цената на водата трябва да се повиши, но цена от 5 лева за кубик вода е шокова  и е неприемлива, а в същото време ВиК не прави инвестиции в общините.

Елена Балтаджиева каза, че несвършената от ВиК работа рефлектира върху общинските власти, защото хората се оплакват на тях. Тя изрази недоволство от недобрата комуникация с ВиК и посъветва служителите на водното дружество да си вдигат телефоните, когато има аварии. Балтаджиева напомни за проблем до с. Иречек, където от много време има образувано огромно езеро от изтичаща от водопроводите вода и никой към момента не е взел никакви мерки.

Кметовете поставиха и друг въпрос – цената на водата ще се увеличи, но услуга със същото лошо качество ли ще получават хората? „Ще продължава ли агонията във ВиК Добрич? В селища в община Тервел има режим на водата, в 21-ви век. Авариралата сондажна помпа в ПС Жегларци не е сменена от ноември 2021 г., въпреки многократните ми сигнали до ВиК и разговори с инж. Гикински.“, заяви Симеон Симеонов.

От думите на Ралица Георгиева стана ясно, че дълговете за ел. енергия на ВиК са 12 милиона лева, а потреблението на ток от дружеството е спаднало за няколко години от 62 милиона киловатчаса на 39 млн. за 2021 г. Това предизвика реакция от страна на Соня Георгиева, която попита: „Как направихте тези икономии на тока? Като спирате помпите и населението страда от липсата на вода ли?“ Тя посъветва дружеството да си подобри събираемостта на неплатените сметки, защото заради това не може да страдат коректните платци. Кметът на Община Добричка попита дали ВиК има намерение да търси начини за ползване на енергия от възобновяеми източници, на което Ралица Георгиева отговори, че ще се търсят варианти в тази посока.

Мариян Жечев посочи, че един бизнес план трябва изясни как дружеството да излезе от сложната ситуация, а това не е така – планът показва тъпчене на едно място. Дефакто общините инвестират във водното дружество чрез изпълняваните от тях ВиК-проекти, а срещу тях днес има празни столове, допълниха кметовете.

Ралица Георгиева каза още, че сумата за инвестиции, залегнала в плана, е 1,3 млн. лева. „Тя не е голяма, но ако заложим повече инвестиции, цената на водата скача пропорционално. Невъзможно е да изпълним по-големи инвестиции“, добави тя.

При гласуването никой от присъстващите на Общото събрание не подкрепи бизнес плана на ВиК. „Против“ бяха представителите на държавата и общините Балчик и Добрич. Всички останали гласуваха с „въздържал се“ и планът бе отхвърлен.

„Предстоят доработки на плана, очакваме категоричното решение от държавата за Пречиствателна станция Албена, която се изважда от активите на ВиК-дружеството. „Албена“ АД трябва да предоставят проект за бизнес план в регулатора КЕВР и след одобряването на този бизнес план да ни върнат цена за пречистване на обекти, които заустват в тази станция. Бизнес плана на ВиК отново ще бъде разгледан след преработването му на Общо събрание на Асоциацията. Когато бъде приет, ще има и нова цена на водата“, каза Ралица Георгиева.

c