Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Комисия в Тервел ще подпомага лишените от свобода

7-членна наблюдателна комисия към Общинския съвет /ОбС/ на Тервел бе създадена на последното му заседание. Тя бе изградена във връзка със Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража

Целта й е да осъществя обществен контрол на дейността на местата за лишаване от свобода, да подпомага ресоциалицазията на лишените от свобода, включително чрез интегриране на социални услуги на територията на общината. Комисията ще прави предложения за изменяне на режима в затворнически заведения в по-лек или по тежък тип или за условно предсрочно освобождаване, ще прави предложения и дава мнения по искания за помилвания. Други функции на новосъздадената структура ще са да подпомага семействата на лишените от свобода, да съдейства за настаняването на бившите затворници на работа и битовото им устройване.

Наблюдателната комисия ще бъде ръководена от председателя на ОбС. Нейни членове ще са представители на Районна служба „Изпълнение на наказанията” Добрич - звено Тервел,  на местните РУ на МВР, Дирекция „Социално подпомагане” и Дирекция „Бюро по труда” и на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни е непълнолетни. Комисията ще осъществява своята дейност по ред и начин, определен с вътрешни правила, които ще приеме на първото си заседание.

c