Култура Образование Общество Тервел

Два конкурса донесоха награди на талантливи млади художници от Тервел

Ясни са победителите в два конкурса на Община Тервел, съобщават от местната администрация. Те бяха обявени от Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни при Общината в началото на 2022 година. Целта им бе да предизвикат творческото въображение на творящите деца и младежи.

Темата на първия от конкурсите бе „От огъня се пази и се защити“. Целта му бе да покаже познанията на подрастващите, свързани с рисковете от бедствия и за начините на поведение и действие при възникнал пожар и пожарна опасност. Конкурсът бе насочен към деца от предучилищните групи в детски градини и за учениците в училищата, участниците в школите по изобразително изкуство в ЦПЛР „Малкият принц“, разделени в 4 възрастови групи. Той бе посветен на 80- годишнината от организирането на противопожарна охрана в Тервел.

Резултатите от него бяха обявени на 1 юни, когато се проведе тържественото честване на юбилейната годишнина, а самото награждаване – през следващата седмица. Жури, в което участваха учители, общински служители и представители на Районната служба пожарна безопасност, определи победителите, а наградите на участниците бяха връчени от началника на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” Атанас Георгиев.

При най- малките художници това са: на първо място – Инджи Гьокхан Шефудун от ДГ №2 „Здравец“, Джансу Юзджан Юмер от Школа по изобразително изкуство при ЦПЛР „Малкият принц“ и Керем  Кенан Алиосман от ДГ „Детски рай“ с. Зърнево. На второ място – Мюлкие Назиф Тефик от ДГ „Здравец“ Тервел, Емир Алим Насуф от ДГ „Слънчице“ с. Орляк и Мине Мехмедали Мехмед от с. Зърнево. Третото място си поделят Шериф Алдин Енвер също от ДГ „Здравец“, Стефан Илиев Гюдженов от Школа по изобразително изкуство при ЦПЛР и Ипек Халиб Халиб от с. Зърнево. При учениците в начален етап класиралите се на първо място са Невена Тодорова Димитрова и Габриела Йорданова Георгиева от Школа по изобразително изкуство при ЦПЛР „Малкият принц“. Втори в класацията са Йозге Айдън Неври – 3 „а“ клас на СУ „Й. Йовков“ и Стелиана Йорданова Георгиева от Школата на ЦПЛР. Третото място е за Фикирие Сезгин Юсуф от СУ „Й. Йовков“ и Никола Димитров Димитров от 1 „а“ клас на същото училище. В трета възрастова група първа е Елеонора Валентинова Василева, втор а- Златина Сюзан Лон Петти – и двете от школата на ЦПЛР „Малкият принц“. При най-големите победителите са двама – Джерен Джелил Юсуф – ученик в ПГТО „Дочо Михайлов“ и Дилек Юксел Ибрахимова – Школа по изобразително изкуство при ЦПЛР „Малкият принц“.

На 1 юли бяха обявени наградите от втория конкурс на тема „Моето любимо лято (в Тервел)“. Целта на организаторите бе да провокират участниците да изразят чрез рисунка, снимка, приложно изкуство, песен, презентация и други изживяването си от един от най-любимите моменти през годината – лятната ваканция, да интерпретират удоволствието от летуването сред природата – на море или на планина; ваканция при баба и дядо; любими занимания в програма „Наше лято“ и всички останали теми, които представят любимите летни преживявания на подрастващите. Конкурсът бе адресиран към деца и ученици от всички населени места на община Тервел, както и от други населени места (и държави), чиито летни преживявания са свързани и с общината.

За рисунка в първа възрастова група пъврото място е за Джан Юзджан Юмер и Джансу Юзджан Юмер (7 г.), с. Божан, ЦПЛР „Малкият принц“, ръководител Марияна Тодорова, второто – за Мюлкие Назиф Тефик (7 г.) и Амет Неджибе Тодоров (5 г.) от  ДГ2 „Здравец“ Тервел, с ръководител Дилияна Колева. Третото място печелят Никол Красимирова  Неделчева (6 г.) и Иван Енчев Стрезев (7г.) ЦПЛР „Малкият принц“, ръководител Марияна Тодорова. Поощрителна награда получи Ния Деянова Георгиева (7 г.) от Видин. При по- големите художници победители са сестрите Стелиана Йорданова (8 г.) и Габриела Йорданова (10 г.). Второто място е за Енан Енвер (8 г.), а третото –  за Светлозара Светлозарова (9 г.). При най-големите ученици най-добре се е справила Дилек Юксел (14 г.), Елеонора Валентинова (13 г.) е втора, а трета е Златина Сюзан Лон Петти. Всички те са възпитаници на Марина Стоянова и Школата за изобразително изкуство при ЦПЛР „Малкият принц“.

Творците от Школата по керамика при ЦПЛР „Малкият принц“ с ръководител Цанка Жечкова също бяха отличени за изработените от тях пана. Творбата „Обичам да скачам на ластик“ на Ралица Добринова (10 г.) е оценено с най- високата оценка. Следват я паната, изработени от Елеонора Младенова (10 г.) „С баба в градината“ и от Клара Диянова (10 г.) „На двора в басейна“.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.