Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Дебнат за незаконно наети украинци в сезонните заведения в областите Добрич, Варна и Бургас

Контролът в обектите със сезонен характер по Черноморието е основен приоритет за дирекциите „Инспекция по труда“ в Добрич, Варна и Бургас предвид активизирането на летния сезон от началото на юли. За това информират от Изпълнителна агенция „Инспекция по труда” /ИАИТ/. Акцент при проверките е законосъобразното наемане на работна ръка, включително и на граждани от трети страни и в частност за спазване на трудовите права на работници от Украйна, получили временна закрила у нас.

Недекларираният труд е често срещан в дейностите хотелиерство и ресторантьорство, поради което ИАИТ осъществява целогодишен контрол в тях, а по време на зимния и летния сезон се организират и инспекционни кампании. За първите 6 месеца на годината в двете икономически дейности са извършени 3620 проверки, при които са установени 18 904  нарушения. От тях свързани със здравословните и безопасни условия на труд са 8171, а тези по осъществяване на трудовите правоотношения са 10 657.

ИА ГИТ напомня на работещите, че работодателят няма право да ги допуска до работните им места преди да е сключил с тях писмен трудов договор, регистриран в Националната агенция за приходите /НАП/. Ако желае да провери уменията им, той има право да включи в договора клауза за срок на изпитване, но не и да ги принуждава да работят без договор.

Контролните органи на ИА ГИТ работят в тясно сътрудничество с НАП. Инспекцията по труда е и партньор на приходната агенция в стартиралата в началото на юни 2022 г. кампания „Не затваряй бъдещето си в плик“, целяща да информира работещите и работодателите за ползите и загубите от нерегламентираната заетост. На сайта на НАП е създадена специална анкета за „Заплата в плик“ https://nra.bg/wps/portal/nra/kontakti/connection.nap/surveys, чрез която всеки може да сподели мотивите да бъде осигуряван върху по-нисък от реалния доход, както и какво би го стимулирало да не се съгласява на това.

c