Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

В Балчик започнаха проверки за авторските права на публичната музика

С проверки в Балчик, Велико Търново и Варна стартира традиционната лятна контролна кампания по спазването на разпоредбите на Закона за авторското право и сродните му права, съобщават от Министерството на културата.

Проверките се извършват от инспектори на дирекция „Авторско право и сродните му права“ и целят ограничаването на евентуалното неразрешено използване на закриляни обекти на авторското право и сродните му права в търговски, хранителни и развлекателни обекти, в които се извършва озвучаване с музика. За провеждането на кампанията са уведомени и представителните организации на туристическия бизнес, които са насърчени да уведомят своите членове да уредят използването на музика чрез т. нар. „публично изпълнение“ с правоносителите.

Министерството на културата напомня, че в помощ на ползвателите на интернет страницата му е публикуван кратък информационен материал, озаглавен „Озвучаване на търговски обекти с музика“. Той информира относно принципите и начините за законосъобразно използване на музика в търговската дейност.

c