Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Заради опашките от тирове: Пътят от с. Кардам до ГКПП „Йовково“ се е превърнал в бунище

Пътят от с. Кардам до граничния пункт Йовково се е превърнал в бунище. „От два-три дни на Кардам няма такива големи опашки от тирове, каквито доскоро имаше, но по протежение на пътя е цяло сметище. Днес кметът на Ген. Тошево Валентин Димитров беше на място, за да види каква е ситуацията и ще сезира Областния управител. Мръсотията е голяма“, коментира за Про Нюз Добрич кметът на Кардам Георги Събев.

Разстоянието от селото до пункта е 5 километра. Случвало се е опашката от камиони да се извие чак до центъра на Кардам. Такива дни имаше в средата на юни, а местните хора се оплакваха, че мръсотията край пътя е голяма, защото тежките коли чакат да преминат границата по много часове.

По думите на Събев броят на тировете, натоварени със зърно и всякакви други товари, е намалял. Една от причините той вижда във факта, че от 1 юли тежките автомобили вече плащат тол такси за движение от ГКПП Кардам до Варна. Сега обаче проблемът е в купищата боклуци, пръснати край пътя.

„Хората чакат край пътя, но няма никакви нормални условия. Покрай граничния пункт няма тоалетни, няма контейнери, няма паркинг или място за задължителните почивки на шофьорите. Общината няма ресурса да почиства сервитута около пътя, който е на АПИ, нямаме такива средства в бюджета – това са 5 км, изисква се и гориво, и работна ръка. Занапред трябва да се помисли за решение – примерно месечно два пъти да минава техника с хора, или да се поставят контейнери и да има сметоизвозване“, посочи Събев.

Вчера на ГКПП Дуранкулак е имало опашка от около половин километър от тирове, но хората от селото помнят и по-големи струпвания, каза кметът на с. Дуранкулак Веселин Йорданов. Такова е имало през юни, когато трафикът се е пренасочил от Кардам заради авария в ел. мрежата на пункта там. Според Йорданов на митницата, която обработва камионите, работят един или двама души, което е абсолютно недостатъчно. 

c