Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Паметна вечер в чест на Стоянка Мутафова ще се проведе в Добрич

Паметна вечер в чест на голямата Стоянка Мутафова ще се проведе в Добрич, съобщават от Общината. Споменът за любимата актриса и кралица на театъра ще бъде представен от Мария Статулова. Събитието ще се състои днес – 5 юли, от 18 часа в Огледална зала „Нели Божкова“.  

Стоянка Мутафова напусна този свят на 97-годишна възраст на 6 декември 2019 година.

Актрисата започва житейския си път на 2 февруари 1922 г. в столицата София. Преди да се ориентира към сцената, тя завършва класическа филология в Софийския университет. През 1947 г. Мутафова се образова и в театралното изкуство в Държавната театрална школа към Народен театър „Иван Вазов“ в София, също и в театралния отдел на Академията за изкуства в Прага, Чехословакия (в периода 1947-1949 г.).

Самата актриса нееднократно споделя: “Целият ми съзнателен живот е посветен на театъра”. На театралната сцена тя участва в над 90 постановки.

В класическото българско кино – неделима част от от житейското ѝ приключение, тя се снима в едни от най-емблематичните български филми – “Специалист по всичко”, “Любимец 13”, “Топло”, “Бялата стая”, “Кит”, “Езоп” и много други. 

c