Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

5 юли е Ден на бикините - банския костюм от две части

Днес е международният ден на бикините - дамският бански костюм от 2 части. Бикините като комплект са демонстрирани за първи път на модно ревю в Париж на 5 юли 1946 година от модния дизайнер Луи Реар. Преди това са използвани цели бански костюми, прикриващи тялото в значително по-голяма степен.

Новият костюм носи името си от атол Бикини, където по онова време е извършена поредицата от американски ядрени опити Операция „Кросроудс“. За демонстрацията на костюма моделиерът среща трудност да намери достатъчно смела манекенка, поради което използва танцьорка от нощен клуб в Париж.

За кратко време бикините завладяват плажовете на Западна Европа, с изключение на Испания, където са забранени по указание на генерал Франко. Едва след повече от 10 години бикините са възприети в пуританските САЩ, за което заслуга има филмът „И Господ създаде жената“ с участие на Бриджит Бардо. Бикините стават модни в САЩ едва в началото на 1960-те години.

Днес бикините са неделим елемент на плажната мода. Те са разпространени из цял свят, но на места, като Близкия Изток, те са забранени за носене.

Появява се и аналог на бикините, предназначен за мъже, наречен манкини.

Бикините са се превърнали в неразделна част от женските спортове. Те са част от униформата за плажен волейбол и се носят много често в леката атлетика и други спортове. Спортните бикини добиват популярност най-вече след 1990-те години. Плувкините обикновено не носят бикини по време на състезание, тъй като Международната федерация по плуване им е забранила да се състезават с такива през 1960 г.

c