Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Мащабно събитие за агробизнеса подготвят земеделци от Добруджа край с. Гешаново

“Открит ден на полето” организира “Добруджански съюз на зърнопроизводителите”, който е част от “Национална асоциация на зърнопроизводителите”, най-голямата браншова организация в сферата на земеделието в  България. Празникът ще събере земеделските стопани след края на жътвата на пшеницата - в дните 26, 27 и 28 юли. В землището на село Поручик Гешаново ще бъдат показани 90 хибрида слънчогледа и 120 царевица на най-големите семенарски компании, съобщи председателят на съюза Радостина Жекова.

В мащабното събитие ще участват над 50 компании - всички 12 семенарски компании, които оперират на българския пазар, 10 компании за листни торове и 20 вносители и производители на земеделска техника. Ще бъдат показани машини и иновации. Присъстващите ще имат възможност, да видят в реална работна обстановка техника и технологии. Ще се включат и двама от най-големите преработватели в региона - Лулис България, Клас олио, както и три банки и кредитни институции, а също и застрахователи, иноватори в сферата на земеделското застраховане.

Професионалната гимназия по аграрно стопанство ще се включи с игри и надпревара.

Ще има срещи на земеделци с учени от Аграрния университет в Пловдив, за да се обсъдят проблеми, свързани с нападение по царевици и слънчогледи. С много информация за общата селскостопанска политика след 2023 г. ще се включи Светлана Боянова от Института по агростратегии и иновации.

В мащабното събитие ще се включи Местната инициативна група Добричка, която ще представи локални храни и производители.

Организаторите обещават богата съпътстваща програма за участници, гости и техните семейства - детска анимация, изложение на ретро машини. Ще има Ден на хляба и ще бъдат демонстрирани стари български рецепти.

c