Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Скулптурата на Джон Лоутън на Камен бряг е дело на Александър Хайтов

„Поздравявам моите приятели и колеги от НФСБ и СКАТ Валери Симеонов, Данчо Хаджиев, Йордан Апостолов и Петьо Георгиев, които със собствени средства и усилия издигнаха паметник на Джон Лоутън край Камен бряг. Фигурата на легендарния вокал на Uriah Heep бе поставена на пейка край брега на морето - там, където той посреща неизменно през последните години от живота си изгрева на първото юлско слънце.

Семейството на Лоутън бяха специални гости на откриването на паметника - точно в 5 часа сутринта, в първите лъчи на изгряващото слънце“, това написа във фейсбук Борис Ячев – председател на „Силна България“, както се преименува НФСБ.

Паметник на Джон Лоутън край Камен бряг, където пееше култовата „Джулай морнинг“

Както Про Нюз Добрич вече съобщи Паметник на легендата Джон Лоутън е монтиран близо до Огънчето край Камен бряг. Именно там в продължение на много години бившият вокал на „Юрая Хийп“ изпълняваше песента July morning, с която на 1 юли на морския бряг ритуално се посреща изгревът. Паметникът бе открит днес, когато стотици посрещнаха Джулай морнинг край Камен бряг.

Паметникът е от две части – скулптура на музиканта и голяма мраморна пейка, на която той е седнал.

Фигурата на Лоутън е изработена от скулптора Александър Хайтов – син на писателя и публицист Николай Хайтов и е поставена в Камен бряг с подкрепата на децата на вокалиста Патрик и Натали.

Александър Хайтов е автор на паметника  на генерал Иван Колев в Добрич, който успешно беше завършен през 2016 година с финансовото съдействие и спомоществователство на лидера на НФСБ тогава Валери Симеонов.

Снимка: Фейсбук

c