Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Пленер в „Двореца“ – Балчик завърши с две сватби на художници

Пленерът “Пространство и време”, който се състоя в „Двореца“ в град Балчик от 21 до 27 юни 2022 г., завърши с две сватби на творци. Плевенските художници Милена Костуркова и Огнян Кузманов си казаха “да” в романтичната вила “Моара”, съобщава сайтът "Духът на Плевен".
Прекрасните зелени градини на архитектурно-парковия комплекс се превърнаха в ненадминат декор за паметния празник и на още една артистична двойка – парижанката и архитект Силвия Жерардин и Живко Желязков, най-известният български скулптор във Франция.
Паметните събития са подготвени предварително от двамата младоженци, които успяват да запазят всичко в тайна и да изненадат дамите си с красиви предложения за брак. Срещат отзивчивост и от страна на служителката от общината, която приема да извърши ритуала на открито.
Брачните халки са поставени в красиви мидени черупки, паметното “да” прозвучава уверено от четири страни, тоалетите са елегантни, но непринудени. Празникът е весел и истински и е благословен с небесна дъга след кратък летен дъжд.
Силвия Жерардин и Живко Желязков, които освен младоженци, са и кумове на Милена Костуркова и Огнян Кузманов, поднасят в дар на младото семейство прекрасната бронзова пластика “Победителят” на именития скулптор, прославил България в цяла Франция и по света. Паметният ден за двете двойки завършва в романтично заведение на брега на морето и фойерверки.
Двете красиви сватби се превърнаха в паметен финал на пленера „Пространство и време“, който за пети път се организира от Огнян Кузманов в “Двореца” в Балчик. Освен споменатите четирима творци, в артсъбитието участваха Ваня Петрова, Мирослава Каменовска, Петър Петров и Динко Чакалов. Сред неподражаемата атмосфера на архитектурно-парковия комплекс те създадоха с огромно вдъхновение своите най-нови творби.

Стихията на морето, прекрасната архитектура на сградите в комплекса и особено на емблематичния Дворец на британската принцеса и кралица на Румъния Мария Единбургска, хилядите цветя и многобройни дървесни видове, както и самата история на мястото са неизчерпаем източник на творчески идеи, които художниците претвориха върху платната си.
Спомоществовател на престижния артфорум е Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина “Св. Елисавета” – Плевен с управител доц. д-р Емилияна Конова. Медиен партньор на събитието е “Духът на Плевен”.

c