Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Мобилен ваксинационен пункт заработи от днес в Добрич, ще посещава и Ген. Тошево

Подвижен ваксинациионен пункт започна да функционира от днес в област Добрич. Той е разположен на пощада до административната сграда на БЧК в областния град. Беше представен от директора на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова, областния координатор на програмата Виолета Каменова и директора на Областния съвет на БЧК д-р Артюн Еринозов. Начинанието е част от програма „Дейности в отговор на Covid-19 в България“, финансирана от Американската агенция за международно развитие.

От два месеца водим разговори за това в Добрич и областта да бъде ситуиран кемпер за мобилна ваксинация. И той е факт от днес, съобщи д-р Еринозов.

Ние подкрепяме инициативата на БЧК, съобщи д-р Ангелов. Единият от екипите, които ще се включат в мобилния ваксинационен пункт, е от имунизационния кабинет за Covid-19  в РЗИ-Добрич. Ваксините ще бъдат осигурявани от инспекцията. Всички екипи, които ще работят в кабинета са получили инструкции, увери тя.

Д-р Светла Ангелова

Д-р Ангелова апелира хората да се възползват от всички възможности и да се имунизират. „Все още епидемичната ситуация е сравнително спокойна - между 5 и 15 нови случая за ден в областта, но ръстът на случаите всеки ден е с над 100 %. „Заболеваемостта расте всеки ден и бих искала да апелирам хората да се имунизират. Това е една от възможностите, които се предлагат на територията на област Добрич. Чудесна инициатива и се надявам повече хора да се възползват“, каза директорът на РЗИ. Тя подчерта, че вече може да се поставя и четвърта бустерна доза. Необходимо условие е да са изминали четири месеца от последната игла.

„Общопрактикуващите лекари са запознати със схемите за поставяне на четвърта бустерна зона. Има достатъчни количества ваксини от всички  видове. Остава гражданите да помислят за здравето си – своето лично и за общественото здраве“, добави д-р Ангелова.

Виолета Каменова

За дейността на мобилния ваксинационен екип са сключени договори с две медицински заведения от областта – в Ген. Тошево и РЗИ Добрич, съобщи Виолета Каменова – областен координатор. Предвижда се в пункта да работят 4 медицински екипа. През юли той няма да работи само в периода 18-24 юли. В седмицата 4-10 юли кемперът ще е в Добрич, до административната сграда на БЧК. В следобедните часове на 5, 12, 26 и 28 юли – от 14 до 19 часа, ще е в Генерал Тошево. Лекарският екип има ангажимент да направи ваксината, да въведе данните и ако има нужда от сертификат, да го разпечата.

Мобилният ваксинационен екип ще работи 120 часа всички 4 екипа. В зависимост от ангажиментите им ще бъде балансиран часовият диапазон. Ще се стараем максимално тези 120 часа да са в полза на общността, увери Каменова.

Тя припомни, че по програма „Дейности в отговор на Covid-19 в България“, финансирана от Американската агенция за международно развитие БЧК е предоставил 1200 пакета хигиенни материали на 4 общинни в областта, както и творчески и образователни комплекти на деца, които са обхванати от програма Топъл обяд на БЧК.  

Виолета Каменова призова гражданите на област Добрич да се имунизират, за да запазят, както своето здраве, така и общественото здраве.  

c