Сряда, 17 април 2024

17.04.2024

Последвайте ни

Младоженци от Тервел подариха щастие на Емо Ангелов от Добрич и малката Бояна

Младото семейство Мирела и Адриан Адамови от Тервел се отказа от цветята на сватбеното си тържество и подари щастие на двама нуждаещи се. Те подпомогнаха набирането на средства за леченията на прикования в инвалидна количка Емо Ангелов от Добрич и 2-годишната Бояна, която страда от рядко заболяване.

За Про Нюз Добрич Мирела разказа, че сватбата им е била на 11 юни. Решили да съберат средства вместо букети тай като винаги помагат когато имат възможност. Насочили се към Емо Ангелов, тъй като младоженката е завършила едно и също училище с него – Финансово-стопанската гимназия „Васил Левски” в Добрич. Мирела и Адриан са рибари и от това си хоби се познават с родителите на Бояна.

Семейството Адамови събраха на сватбата си вместо цветя 1 480 лева. Парите са разделени по равно и по сметките на Емо Ангелов и Бояна вече са преведени по 745 лева. Младоженците благодарят на всички, които се включиха в каузата им. „За нас детската усмивка е по-красива от цвете!”, споделят те.

Емо Ангелов претърпя тежка катастрофа през 2018 година. Следствие на нея остана на инвалидна количка. От тогава провежда ежедневна рехабилитация, но без големи резултати. Има оферта за лечение в клиника в Тайланд. От там предлагат да му поставят импланти на гръбнака, които пускат импулси по гръбначния мозък и движат крайниците. Добричлията обяснява, че все още се води като експериментално решение, но има много хора, които са проходили. Необходимата сума обаче – 252 500 лева, е непосилна за семейството му.

Бояна страда от Болест на Krabbe (сфинголипидоза), известна и като глобоидноклетъчна левкодистрофия или галактозилцеремидна липидоза. Това е рядко и често фатално метаболитно заболяване. Единствената надежда за живот на момиченцето е трансплантация на стволови клетки в чужбина, която ще забави прогресирането на болестта и на по-късен етап – генна терапия. За целта са необходими 200 000 евро, които семейството не може да осигури.

c