Водещи новини - дясно Крими

В Каварна заловиха 79-годишен белгиец, член на банда за фалшификации и пране на пари

Варненският апелативен съд потвърди, че поданик на Кралство Белгия ще бъде предаден на съдебните власти в родината си, които го издирват за извършени три престъпления, съобщиха от пресцентъра на съда. Мъжът е разследван за участие в престъпна организация, фалшифициране на документи и пране на пари, получени от престъпна дейност. Закононарушенията били свързани с използване на документи с невярно съдържание с цел укриване на данъци. 

Европейска заповед с арест се базира на издадена задочно заповед за арест от Първоинстанционен съд – Лимбург. С нея се иска ареста и предаването на Хуго Н. за провеждане на наказателно производство. 79-годишният мъж е бил задържан през май в Каварна. Белгийският поданик има статут на продължително пребиваващ в България. Добричкият окръжен съд е допуснал изпълнението на Европейската заповед за арест и предаването на компетентните власти на чуждия гражданин. Определена му е била мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Защитникът на лицето, чието предаване се иска, оспори правилността на първоинстанционния съдебен акт, защото според него формата и съдържанието на ЕЗА не отговарят на изискванията. Представителят на Апелативната прокуратура подчерта, че мъжът е статут на продължително, а не на постоянно пребиваващ.

Апелативният съд съобрази, че молещата държава в достатъчна степен е изложила основанията си. „В основата на взаимното признаване на съдебните актове следва да стои уважението към правото на другия и вяра в достигането от всяка държава-членка на минималния праг на защита на основните права на човека и на принципите на правовата държава“, мотивира се настоящата инстанция. Тя не откри наличие на предпоставки за отказ да се изпълни Европейската заповед за арест.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.