Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Утре става ясно ще има ли предучилищна в училища в Добрич за учебната 2022/23 г.

30 юни, е срокът, в който директорите на училищата в Добрич трябва да уведомят дали ще разкриват предучилищни групи за учебната 2022/23 година. Това съобщи заместник-кметът "Хуманитарни дейности" д-р Емилия Баева в отговор на въпрос, поставен по време на заседанието на Общинския съвет от една от майките, които заведоха жалба в съда срещу заповедта на кмета от 26 януари. С нея  бе наредено задължителното предучилищно образование на територията на община Добрич да се осъществява само от детските градини от учебната 2022-2023 г. На 18 май троен състав на Административния съд се произнесе в полза на родителите и отмени заповедта.

Златина Колева заяви, че след влизането в сила на съдебното решение родителите имат въпроси във връзка с подготвителните групи в училищата. Те питат има ли вече информация в кои училища ще бъдат сформирани такива групи и, ако да, при какви условия. „Ще бъде ли обявен официален прием на документи за записване в тези училища на децата, тъй  като казусът продължава пет месеца и всички сме в неведение“, заяви майката.

„Няма никакво информационно затъмнение. Ясно беше казано на публична оперативка миналия понеделник от  г-н Йорданов, че няма да бъде издадена нова заповед и ще бъде оставено всяко училище да си прецени дали отговаря на изискванията на двете наредби. Така че всеки директор ще си реши дали отговаря на условията и ще си поеме отговорността за това.  Подготвителни групи ще направят училищата, които отговарят на наредбата. Това не е решение на Общината, след като няма заповед“, отговори д-р Емилия Баева.

Тя посочи, че училищата имат срок до 30 юни да преценят дали отговарят на наредбите. „Самите те да преценят, защото общинската администрация няма право да проверява. Проверяващият орган е РУО. Общината отговаря за сградата – дали тя отговаря на изискванията. За дейността на предучилищното образование проверката е ангажимент на РУО. Ние проверяваме детските градини. Няма нищо тайно. Всичко е ясно“, заяви д-р Баева. Тя категорично отхвърли твърденията за оказван натиск върху директорите.

Училища, които трябва да преминат на едносменен режим, не могат да направят предучилищна група заради ограничението на базата, добави кметът Йордан Йорданов. И посочи, че училищата бяха единствените, които много остро застанаха срещу идеята за електронен прием. Затова всяко училище решава само дали и каква група да сформира, каза още кметът.

На директорите на училища е дадено уверение, че Общината ще поеме издръжката на заплатите на учителите от подготвителните групи, които директорите пожелаят да задържат.

Своето мнение като учител изказа и общинският съветник Ангел Ангелов. „Мястото на тези деца все още не е в училище и те трябва да изкарат тази предучилищна подготовка в детската градина – казвам го като учител и член на ПК по образование“, заяви той.

Майките обаче настояват да имат право на избор къде децата им да получат предучилищно образование – в детска градина или в училище.

c