Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Студенти  и от други общини ще могат да получават стипендии от Община Тервел

Изменение на Наредбата за отпускане на стипендии на студенти от община Тервел предлага да бъде направено на предстоящото заседание на Общинския съвет /ОбС/ председателят му Мария Гочева. Тя посочва какви са мотивите за това.

В докладна записка Гочева припомня, че Наредбата бе гласувана в края на миналата година. След приемането й кметският екип заедно със здравни специалисти и управителя на Медицинския център в Тервел д-р Катя Ганова са посетили училищата в общината и запознали учениците с възможността да се възползват от стипендиите, за да продължат своето обучение във висши учебни заведения в България. Наредбата е разпратена до всички учебни заведения в област Добрич. Оказва се, че желаещи да кандидатстват по нея има и от други общини. Като основна пречка учиниците извън община Тервел посочват невъзможността да си променят постоянния адрес, тъй като това е свързано с наличието на жилищен имот на територията на общината.

С докладната си записка Мария Гочева предлага в Наредбата да отпадне изискването студентите са имат постоянен адрес на територията на община Тервел. Според председателяа на ОбС това ще даде възможност за привличане на повече кандидати по одобрените специалности. 

c