Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Петровден е! Честити и в здраве за всички именици

Петровден е наричан празникът, посветен на християнските апостоли Св. Петър и Св. Павел. Чества се на 29 юни – както в Православната, така и в Римокатолическата църква. В традиционния български бит е един от най-почитаните празници през летния период.

Св. Петър и Св. Павел се потрудили много за разпространение на словото Божие, претърпели много страдания и гонения и са ни завещали в своите послания основните правила на християнската вяра и живот.

Най-важните обстоятелства на техния живот са описани в книгата “Деяния на светите апостоли”, а за апостол Петър – и в светото Евангелие.

Боговдъхновените писатели на тия свещени книги не са скрили от нас грешките и заблудите, в които са изпаднали: Павел – преди обръщането си, а Петър – преди да бъде укрепен от Светия Дух. Затова техният пример е особено поучителен за нас. В ап. Петър Църквата вижда образ на един отрекъл се от Христа и след това покаял се, а в ап. Павел – образ на един, който се противил на Господа и след това повярвал.

Според традициите на българския бит, на този ден не бива да се върши важна земеделска работа. Принася се жертвено животно в чест на светеца – обикновено се коли “петровско пиле“. В черквата се носят петровски хлябове, колак и ябълки-петровки. Те се освещават и се раздават на роднини и съседи.

Имен ден празнуват Петър, Петя, Павлина, Полина, Камен, Павел и производните на тях имена.

c