Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Германец размени къща в село край Добрич за място на останало без дом при пожар семейство

Германец, живеещ в добричкото село Генерал Колево, размени една от къщите си срещу място на семейство, което остана без дом при пожар, съобщи за Про Нюз Добрич председателят на Фондация „Милостиво сърце” Александър Иванов. Организацията се е заела да събере средства за ремонта.

Припомняме, че пожарът избухна в сутрешните часове на 7 февруари. Причината за произшествието бе късо съединение в ел. инсталацията. Пламъците унищожиха покривната конструкция и цялото имущество. В изгорелия дом живееха 6 души – съпрузите, двете им деца – на 5 и 7 години, дядо им и негова 16-годишна племенница. Дни след пожара – на 13 февруари, майката роди третото си дете.

Германецът е закупил няколко имота в Генерал Колево, но му трябват празни дворни места, в които да стопанисва техника. Когато разбрал, че 7-членното семейство няма дом, предложил да размени един от имотите с къща за неговия, от който ще премахне останките от изгорелия дом.

Желанието на Фондация „Милостиво сърце” първоначално бе да се съберат средства и да бъде ремонтирано пострадалото от пожара жилище. За целта организацията обяви кампания за набиране на средства – около 17 000-18 000 лева. Сега за ремонта ще са необходими сравнително по-малко пари – наполовината. В рамките на кампанията обаче са събрани само около 1 000 лева, като 650 лева за предоставени от Община Добричка. Иванов се надява добри хора да откликнат и да бъдат събрани нужните средства за ремонта. Могат да се включат и фирми, които да предоставят строителни материали.

Къщата е доста по-малка от досегашния дом на семейството и трябва да бъде направен доста голям ремонт, сподели председателят на Фондацията. Две от гредите на покрива са счупени и трябва да се подменят. В момента вече тече обновяване на стаите, които се измазват. Банята също е за основен ремонт. За сега дейностите се извършват от бащата на трите деца и негови приятели. На по-късен етап ще са необходими повече хора и ще направим една бригада от доброволци, за да помогнем, каза Александър Иванов.

Средства за ремонта на къщата може да дарите на следната банкова сметка:

  • BIC: BPBIBGSF
  • IBAN: BG22 BPBI 7938 1061 8002 01

Милостиво сърце Фондация / основание: Дарение за село Генерал Колево

c