Водещи новини - дясно Добрич Култура Общество

Денят на Добрич 25 септември – празничен и неприсъствен

Денят на Добрич – 25 септември, неделя, ще бъде празничен и неприсъствен, реши Общинският съвет на заседание днес.

В докладната си записка кметът Йордан Йорданов припомня, че на 7 септември 1940 година между България и Румъния подписан Крайовският договор.  Условията му налагат Румъния да върне на България Южна Добруджа, както и да се осъществи обмен на населението от Северна и Южна Добруджа. На 19 август протичат мъчителни и трудни преговори между двете държави. Румънската страна се стреми да направи възможно най-малки отстъпки, но в крайна сметка на нея ѝ се налага да върне южната част на Добруджа на Царство България. Така над 88 000 румънци, заселени от румънските власти след края на Втората Балканска война през 1913 г. са принудени да напуснат и да се преместят на север, докато 65 000 българи от северната част емигрират в родината.

На 25 септември 1940 г. българската армия влиза в Добрич. На тази дата се чества Денят на града. Като празник на Добрич 25 септември се чества от 1990 година, когато официално бе отбелязана 50-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа и с Указ на президента на България бе възстановено старото име на града – Добрич.

Областния управител е изразил писмено положително становище за обявяване на 25 септември за празничен и неприсъствен на територията на община град Добрич. В отговор на въпрос на общинския съветник Иво Пенче кметът Йорданов поясни, че следващият ден – понеделник, ще е работен.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.