Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Абитуриент от Добрич се отказа от цветята на бала си, събра пари за млад мъж в будна кома

Абитуриентът от Добрич Калоян Паскалев, възпитаник на Езикова гимназия „Гео Милев”, събра на бала си благотворително средства в подкрепа на млад мъж в будна кома, съобщиха в социалната мрежа негови близки. Зрелостникът пожелал на тържеството по случай завършването му гостите вместо цветни поздрави да дарят пари в името на кауза. Така събрал 800 лева. На 24 юни, когато е рожденият ден на Илко Панайотов, той го посетил в дома му и дарил сумата на семейството му.

Близките на мъжа в будна кома изказват дълбока благодарност на Калоян Паскалев. Благодарят и на всички дарители. На абитуриента пожелават здраве, светло бъдеще и късмет. „На добър час и успех в живота! Не съществува по-голяма красота от тази на доброто сърце и подадена ръка!”, написаха от семейството на младия мъж.

Илко Панайотов е на 29 години. На 31 юли 2014 година, по време на работа, катастрофира по пътя Добрич - Силистра. Получава тежка черепно-мозъчна травма и е приет в болницата в Силистра, където в продължение на два месеца е в кома. Лекарите успяват да се преборят за живота му, но младият мъж остава в будна кома и е прикован в инвалидна количка. През 2016 година, след дълго търсене, родителите му намират клиника в Германия, която предлага лечение на Илко. Сумата – от 96 000 евро, е непосилна за семейството му и започва дарителска кампания. Непосредствено преди Коледа същата година младият мъж получава одобрение от Националната здравноосигурителна каса да бъде финансирано лечението му в немската клиника. По преценка на родителите му обаче то предсрочно прекратено.

Битката на семейството на Илко Панайотов за подобряване на състоянието му продължава и до днес с рехабилитация и други медицински процедури.

c