Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Заливът Болата е изваден от границите на Резерват Калиакра

Заливът Болата е изваден от границите на Резерват Калиакра и е прехвърлен към Защитена местност Степите, съобщи за Про Нюз Добрич кметът на село Българево Георги Янев.

Решението, като част от промените в Закона за генетично модифицираните организми, е минало на първо и второ четене в парламента буквално в последните часове на правителството. Обнародвано е в бр. 47 на Държавен вестник.

В своите преходни и заключителни разпоредби промененият Закона за генетично модифицираните организми съдържа изменения в Закона за защитените територии. То касае окончателното завършване на процедура по изключване на конкретни имоти от обхвата на Резерват Калиакра с цел преминаването им в друга защитена територия от по-ниска категория - защитена местност Степите. Процесът стартира със издаване на необходимата заповед за целта от министъра на околната среда и водите през 2018 г. С него се намалява територията на резерват „Калиакра“ и се увеличава защитена местност „Степите“. Имотите, които са предмет на изключване от резервата, съответно предмет на включване в защитената местност, са плажна ивица в залив Болата, част от пътя, който води до този плаж и брегоукрепителните съоръжения, както и паркингът на нос Калиакра.

„Бившият министър на екологията Нено Димов свърши много работа, за да се случи това. Сега това направиха зам.-министърът на МОСВ Тома Белев, както и Стелиан Томов – председател на УС на сдружението „За туризма на Калиакра“. Очакваме деактуване, като заливът да бъде предаден за управление и стопанисване от Община Каварна или на областната управа в Добрич“, добави кметът.  

Според него по-добрият вариант е занапред заливът да се стопанисва от Община Каварна. „Вярно, че ще е трудно, защото за ремонта на буните ще се изисква голям финансов ресурс, но възможности за това дават европейски програми, както и Комисията по бедствия и аварии към МС. При всички положения тази година нищо няма да се случи. Да се надяваме, че за следващото лято нещата ще са урегулирани, за да може на плаж Болата вече да има ред за паркиране, почистване, да се извършват хигиенно-санитарни дейности. И в момента го почистваме, но всичко това утежнява бюджета на общината“, добави кметът.

Той припомни, че най-големият проблем е с паркирането и за следващата година ще се търсят начини и места за организирането му. Има идея за паркинг върху общински терен в Българево, като оттам на всеки час може да има транспорт до залива.

Това обаче е възможно да се случи най-рано за следващото лято, когато да бъдат решени проблемите във връзка с плажуването и достъпа на автомобили до Болата.

"Това е нещо, за което се борим от години, защото по този начин може да се развие туризмът в селото. Защото, благодарение на този плаж, в Българево имаме туристи. За мен, както и за всички живеещи в селото, е добре там да има ред“, коментира кметът.

В крайморското село очакват сезонът при тях да започне след Джулая. Къщите за гости имат резервации. Очаква се идната седмица селото да се напълно с туристи, каза Георги Янев.

c