Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Мария Габриел постави началото на европейска мрежа от иновативни висши учебни заведения

Университетите имат ключова роля за превръщането на Европа в лидер в иновациите

Българският еврокомисар Мария Габриел организира в Брюксел първата Среща на върха „Образование и иновации“. Мащабното събитие събра над 1000 представители на академичните среди, частния сектор и европейските университетски алианси, ректори, иноватори и научни изследователи от цяла Европа. В центъра на дискусиите беше ключовата роля на образованието като двигател на иновациите.

Образованието и уменията са основата, върху която градим нашето бъдеще. Искаме Европа да има необходимия резерв от таланти, за да бъде лидер в новата вълна високотехнологични иновации. Нуждаем се от хора с предприемачески и технически компетентности. С Европейската стратегия за университетите целим да изградим силна връзка между висшето образование и иновациите. Факт е, че тези два свята не си говорят спонтанно, а могат да имат отлично сътрудничество. Ето защо на първия по рода си форум „Образование и иновации“ поставям началото на Европейска мрежа на иновативните университети. Целта е те да споделят идеи и работят по съвместни проекти, като мобилизират сектора на висшето образование и развият иновационния му потенциал", заяви Мария Габриел.

Тясното сътрудничество между висшите учебни заведения и индустрията е ключово. Важно е да се гарантира, че завършващите висше образование са готови за професионалния живот с нужните умения. Kомисар Габриел сподели конкретни инициативи: "Осигуряваме подкрепа за създаване на инкубатори във висшите учебни заведения в тясна връзка с предприемаческия сектор. Ще организираме ежегодно изложение на талантите. И сега в Европа има университети с такива инкубатори. Важно е те да си сътрудничат в мрежата от университети, за да се създаде критична маса от висши учебни заведения, допринасяща за изграждането на европейска иновационна екосистема“, отбеляза българският еврокомисар.

Тя открои и инициативите на Европейския институт за иновации и технологии. Неговите осем общности за знания и иновации подкрепят университетите с експертиза и обучение в сътрудничество с бизнеса и регионите. Освен това в новата европейска иновационна програма, която комисар Габриел ще представи през юли, се поставя силен акцент върху високотехнологичните умения. Университетските алианси ще имат важна роля за привличането на таланти във високотехнологичните сектори.

Убедена съм, че висшите учебни заведения притежават изключителен капацитет за иновации. Ето защо прилагаме конкретни действия за интегриране на иновациите в образованието. Сега е важно да се засили партньорството с регионите, с бизнеса.  Това ще постигнем с мрежата от иновативни университети, с Европейската стратегия за университетите и новата Европейска иновационна програма. Заедно ще направим Европа движеща сила на високотехнологичните иновации, създадени въз основа на силния резерв от таланти“, заключи Мария Габриел.

Създадената мрежа от иновативни университети ще подготви доклад с конкретни препоръки, който ще бъде представен на Срещата на върха по въпросите на образованието през декември.

c