Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

„Режията“ в Добрич – квартал или гетото на града (+снимки)

„Чудя се дали „Режията“ е квартал на Добрич или някакво гето“ - това са думите на жителката му баба Жана

„Режията“ не е голям нито по площ, нито по обитатели. Състои се предимно от неподдържани изоставени сгради, безразборно изхвърлени боклуци и множество неокосена растителност. Покрай тях, „за цвят“, се намират 3 жилищни блока и заведение по средата на пътя.

Жителите на квартала са предимно възрастни хора. Някои помнят времената, когато районът бил изпълнен с живот и поддържан. Сега най-много страда блок №2. От вътрешната страна той е затънал в мръсотия, започнал е да се руши. Във входа се носи силна миризма на канализация, пълно е с мушици.

„От 30 години сме тук. В първите години, когато дойдохме, и парно, и асансьорът работеха. Сега нямаме домоуправител. Има течове в мазите, плъхове“, разказва баба Жана.

„Малко са младите семейства. Повечето са възрастни хора. Няма никаква хигиена. Няма осветление, няма асансьори“, допълва Джанан Сабри.

Преди малко повече от 2 години живеещите във въпросния блок се организирали и подали документи за саниране на сградата. Но до него така и не се стига.

„Блокът е одобрен, обаче нямало пари в общината“, обяснява Джанан Сабри.

Жителите на блока се надявали, че със санирането може да се оправят и някои други проблеми в сградата – да се ремонтира асансьорът, да се асфалтира около блоковете, да се оправи осветлението. Преди да почине съпругът на баба Жана сам слагал крушка над вратата, за да светва, когато се прибират. Сега винаги е тъмно и живеещите се страхуват, когато се прибират вечер от работа, споделя Джанан Сабри.

„Надяваме се някой да ни помогне, поне асансьорът в блока да се пусне. Аз живея на 7-ия етаж. Болят ме краката, никой не ме  пита как  качвам тубата с водата. Два асансьора има, но асансьорният техник иска да му се плати. Хората нямат възможност да дадат такава сума. Големият асансьор е окраден, но малкият може да заработи. Предполагам 4-5 хиляди лева ще стигнат. Ама как да ги събереш от хорицата тук, които преживяват с по 300-400 лева пенсия?“, разказва възрастната жена.

„По-зле сме и от най-долния квартал, където и да е било. Трябва да си монтирам камера, защото щяха да ми отрежат захранващия кабел на апартамента, докато си бяхме  вкъщи. Не зная с какъв акъл са се наели да го режат този кабел“, обяснява Калина Георгиева.

Проблемите в „Режията“ обаче не свършват само с неволите на блок №2. Преди време се спукала тръба и се наложило „ВиК Добрич“ да ремонтира. При подмяната на тръбата разрушили стълбището пред сградата, а после само изсипали чакъл. Сега жителите на квартала, особено по-възрастните, постоянно се спъват. Вече няколко са падали по въпросните стълби.

Кварталът е затънал в буйна растителност. „През лятото пълзят змии, гущери, жаби, има и лисици. Съсед от третия етаж изкоси пред блока. Специално поправи косачката си, за да може да окоси тревата“, разказва баба Жана.

„Озеленяването е под всякаква критика. Не идват от Общината да кастрят дръвчетата, да косят тревата, да пръскат за кърлежи и за други паразити. Отзад край училищата е ужасно. Тук са сградите на бившите техникуми по икономика и по строителство, но са изоставени. Целите са обградени с буйна растителност. Не се почиства. Гето е, само мръсотия, като сметище“, добавя Джанан Сабри.

„На булеварда косят, но без да влязат вътре в квартала, за да продължат около блоковете. Тука хора не живеят ли? Аз дори им направих забележка, но те ми отговориха да говорим с кмета“, отбелязва Гюлсер.

„Всичко сами правим. Обаче хората ходят и на работа. Те не могат постоянно да стоят с резачки. Щом се плаща от Общината, за да се поддържат зелените площи, значи трябва да минат отвсякъде. Тука сме 3 блока. Поне да асфалтират. Тук постоянно газим в  кал. Щом завали и вече е кално. През лятото сме кални до ушите“, допълва Димка Митева.

Жителите на квартала твърдят, че многократно са подавали сигнали и оплаквания в Общината за неподдържаните тревни площи, забавянето на санирането, неасфалтираните пространства около блоковете, но няма никакъв резултат. Преди 2-3 години поискали да се построи детска площадка в района.

„Аз помолих да направят детска площадка. Отговориха ми, че не могат да се справят с поддръжката на другите площадки, че и на „Режията“ да прави нова“, твърди баба Жана.

„Имам внук, който е шестокласник. Не може да излезе да играе в квартала. Има и други деца, но няма къде да играят. Нека да направят детска площадка“, заявява Гюлсер.

Друг проблем, който тормози жителите на квартал „Режията“, е липсата на кофи за смет.

„Тук няма кофи за боклук. Има долу на булеварда и  до другия блок. Възрастните хора трябва да мъкнат отпадъците си до контейнера на булеварда, за да ги изхвърлят. Направиха заведение по средата на пътя. Заради него ги махнаха и ги свалиха чак там. Барчето пречи да влезе пожарна, линейка или камионът за боклука. Няма от къде да минат“, добавя Джанан Сабри.

Преди малко повече от месец един от живеещите във  блок №2 причинил пожар. Наложило се колите от паркинга да се изместят, за да влезе пожарната и да стигне до сградата, тъй като заведението запушва пътя.

Жителите на квартал „Режията“ твърдят, че не могат да отбележат нито една положителна страна на живота си там. Не се чувстват спокойни и в безопасност. Споделят, че хора от Добрич дори не са чували за квартала им и питат къде се намира. Нямат обаче финансови възможности, за да се изместят на по-добро място. Изгубили са надежда, че положението в района може да се подобри.

Про Нюз Добрич изпрати поредица от въпроси във връзка със ситуацията в „Режията“ до Община град Добрич. Попитахме дали има визия за развитието на квартала, каква, в какви срокове.

От там увериха, че  в графика на Общинското предприятие „Устойчиви дейности и проекти“ е включено косене в квартал „Петър Сарийски“ в периода от 23.06.2022 г. – 28.06.2022 г. при подходящи метеорологични условия. Всяка година екип на Общинското предприятие извършва косене на тревните площи на Жилищния квартал и това е дейност, която е залегнала в годишния график. Междублоковите пространства ще се обработят срещу инсекти при наличие на финансов ресурс.

Жилищният блок 2 в квартал „Петър Сарийски“ е одобрен за саниране по националната програма, но се изчаква потвърждаване на необходимия финансов ресурс от Министерството на регионалното развитие и благоустрояването.

Сградата на бившия Строителен техникум е държавна собственост, а сградата на бившата Професионалната гимназия по лека промишленост и Професионалната гимназия по транспорт и обслужване е прехвърлена на Общината с решение от 10.09.2010 година на Министерски съвет. През март 2012 г. сградата е актувана за частна общинска собственост. За опазване имуществото на сградата от външни набези,  както и запазването ва нейната цялост, тя се охранява със СОТ.

„Един от приоритетите, залегнал в управленската програма на кмета и неговия екип, е благоустрояване на кварталите. Приоритетът кореспондира с управленското решение да се подхожда равнопоставено за всички зони в Добрич, независимо дали се има предвид централна градска част или жилищните квартали. Квартал „Петър Сарийски“ и неговата прилежаща територия е включен в зоните за въздействие в Плана за интегрирано развитие на Община град Добрич, които при осигуряване на финансов ресурс ще бъдат подложени на интервенция. Планът за интегрирано развитие на Община Добрич включва конкретни цели и задачи и проектни идеи, включени в различните зони за въздействие“, посочват в отговора си от общинската администрация.

Текст и снимки: Ирена БАКЪРДЖИЕВА

c