Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

1000 украинци останаха в хотелите в „Албена“, 150 от тях започнаха работа

„Към момента 1000 украинци останаха в Албена. Кампанията с тях завърши много добре. Бяха много доволни от престоя си тук първите три месец“, съобщи изпълнителният директор на туристическата компания Красимир Станев.

След 1 юни около 500 от украинските граждани си заминаха. Тук останаха 1000 души. От тях 150 са на работа в Албена. Сред тях има отлични попадения като украинка филолог с немски език, изключително добър лекар физиотерапевт, йога инструкторка. За съжаление някои от тях могат да бъдат спасители, от каквито Албена има огромна нужда, но „украинското плуване у нас не се признава“, сподели Красимир Станев.

Украинците са настанени в хотелите „Добруджа“, „Компас“ и „Панорама“. В момента туристическото дружество получава от държавата по 15 лева за всеки украински гражданин. „Това е „на ръба“. Не получават това, което получаваха преди. Ние сме оптимизирали менюто. Получават основните хранения. Преди това бяха на пълен пансион със следобедни закуски, кафе, чай, а сега са на основните хранения. Но те самите отчитат, че след като получаваме по-малко, трябва храненето да е по-скромно. Иначе другите разходи като ток, персонал, са такива, каквито са. Тук са основно майки с деца, много малко са пенсионери. Децата на тези, които са започнали работа,  ги гледат чрез т.нар. родителски кооператив, тъй като Албена няма възможност да организира детска градина, а и процедурата за това е много сложна, посочи търговският директор Маргита Тодорова. 

По думите на Красимир Станев преходът, който се случи на 1 юни, като цяло е бил неорганизиран. „До 1 юли украинците бяха изключително благодарни и доволни. Водихме ги на църква, на кино, нашият персонал им купуваше най-необходимото.  Защото имаше случаи, когато майката е тръгнала набързо и го няма чорапчето на детето. При нас бяха спокойни, защото бяхме казали, че който иска, можем да го оставим за лятото. Ние знаехме, че ще имаме свободни хотели. Около 500 души напуснаха и повечето си отидоха в Украйна. Ако бяха запазили плащане по 30-ина лева на човек, тези хора щяха да си тръгнат като истински приятели на България. Разчитахме, че те ще ни направят реклама, когато си отидат. Защото на руснаци вече много трудно ще разчитаме. На практика украинци, молдовци, това ще бъде една голяма част от туристите през следващите години. Беше хубаво цяла България да излезе с хубав имидж от това“, сподели Красимир Станев.

За останалите в Албена и през лятото украинци той твърди, че „Няма да чуете, че са недоволни. Живеят при нормални условия в Албена. Тук ще са до края на сезона, след това ще мислим какво ще правим“, добави той.

c