Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Потвърдено от НЦЗПБ: Двама мъже - първите заразени с маймунска шарка в България

снимка: AP / Arlington Heights

Първи два случая на маймунска вариола са потвърдени и в България. Това обявиха от пресцентъра на Здравно министерство.

Към 23.06.2022 г. в страната са потвърдени два случая на маймунска вариола. Заболелите са мъже на възраст съответно на 41 г. и на 44 г. И двамата са хоспитализирани в лечебни заведения на територията на столицата и са в добро общо състояние. Лабораторните проби, изпратени от лечебните заведения, са потвърдени в Националния център по заразни и паразитни болести чрез специфични real time PCR анализи.

По първоначални данни и двете лица съобщават за пътувания в чужбина в рамките на предходните две седмици – съответно в Испания и във Великобритания, без да дават информация за контакт с болни от маймунска вариола.

ВМА: Във връзка с постъпили запитвания от страна на средствата за масова информация, Ви уведомяваме, че на 20.06.2022 г. в Катедрата по инфекциозни болести на Военномедицинска академия (ВМА) е постъпил 41-годишен мъж със съмнения за варицела. В резултат на направените в широк обем изследвания, в това число и в Националния център по заразни и паразитни болести, е потвърдена диагнозата маймунска вариола. Към момента пациентът се намира в добро състояние, с обратно развитие на обрива. Още с постъпването на пациента в болницата, той е изолиран в самостоятелна стая, като са предприети всички необходими предпазни мерки. 

Епидемиологичните проучвания и по двата случая продължават.

c