Водещи новини - дясно Общество

Български и румънски огнеборци „гасиха” заедно пожар на Нос Чиракман

Български и румънски пожарникари участваха в съвместно учение за справяне в бедствена ситуация на територията на община Каварна. Полевото учение, наречено „Тракия 2022“, е по трансграничен проект и имаше за цел да тества подготовката на екипите, обучени в рамките на тренировките, проведени в Балчик  и Крайова. Като подцели участниците в полевото учение си бяха поставили: да се повиши готовността за реагиране на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) и Генералния инспекторат за извънредни ситуации (ГИИС) в Румъния при ликвидиране на произшествия с необходимост от съвместни действия; да се повишат знанията, уменията и практическите навици на служителите за реагиране при пожари, бедствия и извънредни ситуации; да се тестват създадените процедури за съвместна намеса между Република България и Република Румъния; да се проиграе спазването на изискванията за безопасност и здраве при провеждане на учения.

От българска страна в полевото учение участваха ГДПБЗН, регионалните дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Добрич и Варна, Областната дирекция на МВР в Добрич със сили от РУ- Kаварна; Държавно ловно стопанство – Балчик; Филиал за спешна медицинска помощ – Каварна. От Румънска страна се включиха Главният инспекторат по извънредни ситуации  и Инспекторатът за извънредни ситуации на окръг Констанца.

Учението се проведе по предварително начертан сценарий, включващ възникнал горски пожар и произтичащите от него няколко трудни ситуации, изискващи бърза и адекватна намеса на службите. Българските и румънски пожарникари се пребориха с огъня в района на местността „Чиракман“, спасиха застрашени от гъстия дим рибари, намиращи в лодка на брега под носа. Издирваха с водолазен екип двама души от малка лодка, изчезнали след инцидент в близост до брега, помогнаха на деца, блокирани от огъня в силозно стопанство. Огнеборците евакуираха туристи, спасиха сгради в близост до огнените езици.

Учението при пълен синхрон. Пожарникарите, както и всички участници, се поздравиха с добре свършената работа. А за жителите и гостите на Каварна, станали свидетели на професионализма на пожарните служби от двете страни на границата, ще остане чувството за сигурност, че има на кого да разчитат при бедствени ситуации.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.